Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kaupungilla skeittaava nuori ja lähikaupan portaita ja kaiteita hyödyntävä parkouraaja haastavat perinteisiä ajatuksia liikunnasta, jota harrastetaan tavoitteellisesti ja ohjatusti liikuntaa varten suunnitellussa paikassa.

Skeittauksen, roller derbyn, parkourin ja muiden uusien liikuntalajien harrastajia yhdistää uudenlainen ymmärrys siitä, mitä liikunta on. Näissä lajeissa leikki on kilpailua tärkeämpää ja liikuntaa harrastetaan epätyypillisissä tiloissa ja paikoissa, kuten kaupungin kaduilla. Vaihtoehtolajit alleviivaavat uusia tapoja ja tiloja, missä liikunta tapahtuu ja millä tavalla.

– Usein vaihtoehtoiset periaatteet tulevat jopa tärkeämmäksi kuin liikunta. Uskotaan yhdenvertaisuuteen, puhutaan kunnioituksesta ja vastustetaan syrjintää, kertoo YTM Anni Rannikko.

Rannikon sosiologian alaan kuuluva väitöskirja ”Kamppailua kunnioituksesta. Vaihtoehtoliikunnan alakulttuurien moraaliset järjestykset” tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 20.4.2018.

– Vaihtoehtoliikunta tarjoaa nuorille aikuisten ohjauksesta vapaita, omaehtoisia ja luovuuteen kannustavia yhteisöjä. Vapaan ja hierarkiattomuuteen pyrkivän toimintatilan haltuunotto ei ole kuitenkaan kaikille yhtä helppoa ja luontevaa, eivätkä kaikkien mahdollisuudet päästä mukaan ole tasa-arvoiset, vaikka tähän pyritään, Anni Rannikko kertoo.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 16’58”

Vastaa