Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Diabeteksen hoidossa on tapahtunut merkittävä mullistus kun tyypin 2 diabetesta sairastavia potilaita hoitavan lääkärin työkalupakkiin on saatu aivan uudenlaisia lääkkeitä.

– Uusilla diabeteslääkkeillä voidaan vaikuttaa useisiin diabeetikon riskitekijöihin. Tutkimuksessa on osoitettu ensimmäistä kertaa, että osalla näistä diabeteslääkkeistä voidaan vähentää sydän- ja verisuonitautitapahtumia, kertoo LT, endokrinologiaan erikoistuva lääkäri Reeta Rintamäki Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Uusimpia diabeteslääkkeitä ovat sokerin poistajat eli SGLT-2-estäjät sekä suolistohormonit eli GLP-1-analogit.
– Suolistohormonilääkkeet matkivat suolistohormoneja, jotka tehostavat haiman insuliinin tuotantoa ja hillitsevät ruokahalua vaikuttamalla aivojen kylläisyyskeskuksiin. Sokerinpoistajat poistavat sokeria virtsaan ja samalla myös ylimääräistä suolaa ja vettä, ne laskevat siis verensokerin lisäksi myös verenpainetta ja painoa.

Itä-Suomen lääketiedepäivillä puhunut Rintamäki korostaa, että diabetesta kannattaa hoitaa mahdollisimman varhain ja kokonaisvaltaisesti.

– Hyvällä hoidolla voidaan ehkäistä liitännäissairauksia, jotka aiheuttavat inhimillistä kärsimystä, lyhentävät elinvuosia ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia terveydenhuollossa. Diabeteksen hoito on hyvin yksilöllistä ja kokonaisvaltaista.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 16’44”

Vastaa