Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Pituus, paino ja vyötärönympärys, olkanivelen liikkuvuus, muunneltu punnerrustesti ja kuuden minuutin kävelytesti. Helmi Virtasta mitataan ja punnitaan Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksella. Käynnissä on Suomi 100 KunnonKartta -väestötutkimus, jonka puitteissa kartoitetaan yli 10 000 suomalaisen fyysinen kunto ja aktiivisuus.

Jättimäisen tutkimushankkeen taustalla on UKK-instituutti ja tutkittavia mitataan eri puolilla Suomea.  Tavoitteena on tuottaa tietoa suomalaisten aikuisten fyysisestä kunnosta, liikemittarilla mitatusta paikallaanolosta, fyysisestä aktiivisuudesta sekä unesta.

– Ensimmäisellä käyntikerralla tutkittavat täyttävät terveysseulan, jolla kartoitetaan henkilön terveydentilaa, että voidaanko kuntotestit turvallisesti tehdä. Sitten lääkäri tarkistaa vastaukset ja kysyy vielä mahdolliset tarkentavat kysymykset. Sitten on verinäytteen otto ja mitataan pituus, paino ja vyötärönympärys, ylilääkäri Kai Savonen luettelee tutkimuksen käytäntöjä.

Alkuselvittelyjen jälkeen tutkittavat saavat mukaansa aktiivisuusmittarin, jota pidetään mukana viikon verran.
– Tällä kerätään tietoa henkilön päivittäisestä aktiivisuudesta. Toisella käyntikerralla tehdään terveyskuntomittaukset eli mitataan niitä terveyskunnon osa-alueita, joita nyky-yhteiskunta vaatii kuten vaikkapa olkavarren liikkuvuutta, Savonen kertoo.

Kuopiolainen Hannu Valtonen on yksi tutkittavista.
– Kyllähän tämä on todella mielenkiintoista kun tutkimuksen jälkeen kotiin tulee tieto, että mikä on se oma suorituskyky suhteessa samanikäisiin muihin porukoihin.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 15’52”

 

Vastaa