Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Ylös, ulos ja rymyleikkeihin! Näin voisi tiivistää TtM Niina Linnun tuoreen väitöstutkimuksen tuloksen. Tutkimuksen mukaan nimittäin runsas omatoiminen liikunta voi pitää lapset kunnossa eikä ohjattu liikunta ole välttämätöntä.

TtM Niina Lintu

Tutkimuksessa kartoitettiin lasten kestävyyskuntoa selittäviä tekijöitä ja luotiin uudet kestävyyskunnon viitearvot lapsille.

– Tärkeintä on se, että jokainen liikkuu riittävästi terveytensä kannalta. On positiivista, että tässä työssä havaittiin että omatoiminen liikunta on yhteydessä hyvään kestävyyskuntoon. Omatoiminen liikunta ei ole sidottu aikaan eikä paikaan ja sitä voi tehdä vapaasti ja luovasti. Ohjattu liikunta kehittää enemmän motoriikkaa, tasapainoa ja voimaominaisuuksia, mutta ei välttämättä kestävyyskuntoa, Niina Lintu selittää.

Lapsuuden hyvä kestävyyskunto vähentää ylipainon, tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöitä ja voi parantaa valtimoterveyttä.
– Olennaista on, että jos on huono kunto lapsena, on usein huono kunto myös aikuisena. Tämä siirtyy lapsuudesta aikuisuuteen ja riskitekijät muuttuvat sairauksiksi.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan:

KuunteleKesto: 19’56”

 

Terveystieteiden maisteri Niina Linnun väitöskirja Lasten kestävyyskunto, kestävyyskuntoa selittävät tekijät sekä verenkierto- ja hengityselimistön vasteet maksimaalisessa kuormituskokeessa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 20.1.2017.

Vastaa