Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Samalla kun Suomi juhlii 100-vuotista taivaltaan, tulee Martti Lutherin teesien julkaisemisesta kuluneeksi 500 vuotta. Reformaation merkkivuoden teemana on Armoa 2017!

Osana merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa teemaan liittyvä luentosarja. Syksyn viimeinen luennoitsija oli piispa Jari Jolkkonen, joka kertoi puheenvuorossaan Lutherin teeseistä ja luterilaisesta reformaatiosta tänään.

Jolkkonen kertoo tutkijoiden kiistelleen siitä, miksi Lutherin teesit ylipäätään julkaistiin.
– Osa tutkijoista on edustanut armotulkintaa, he tulkitsevat että Lutherin mielestä keskiaikainen anekäytäntö kavensi käsitystä Jumalan armosta, tekemällä siitä ehdollista, maksullista ja ihmisen ansioihin perustuvaa. Luther halisi avartaa armoa tekemällä siitä ilmaista, Jolkkonen kuvailee armotulkintaa.

Osa tutkijoista on kuitenkin ns. lakitulkinnan kannalla.
– Heidän mukaansa keskiaikainen anekäytäntö Lutherin mielestä johti ihmiset väärään varmuuteen ja hengelliseen välinpitämättömyyteen, laiskuuteen. Lupaamalla että ostamalla aneen, ihminen saa vapautuksen näistä synnin rangaistuksista, ilman että tarvitsee tehdä parannusta.

Jolkkosella on myös oma näkemyksensä teesien syvemmästä merkityksestä. Taustalla oli kysymys siitä, mitkä olivat oikeita, kristillisiä, Jumalan käskemiä tekoja, ei ihmisten keksimistä teoista.
– Lutheria huolestutti nimenomaan se, että aneet jotenkin päästävät ihmisen liian helpolla. Pelkällä rahalla saat kaiken anteeksi, kaiken vapaaksi. Ilman että tarvitsee korjata sitä omaa elämää, Jolkkonen tulkitsee.

Kuuntele Jolkkosen luento kokonaisuudessaan:

kuunteleKesto: 37’36”

 

Lucas Cranachin kuuluisa reformaatiota kuvaava alttaritaulu (1547) Wittenbergin kaupunkikirkossa.

Lisää reformaatiosta:

Luterilainen reformaatio tänään

Osana reformaation merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa teemaan liittyvä luentosarja. Syksyn viimeinen luennoitsija oli piispa Jari Jolkkonen, joka kertoi puheenvuorossaan Lutherin teeseistä ja luterilaisesta reformaatiosta tänään.

Tunnustuskirjat reformaation ilmentäjänä

Osana reformaation merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa juhlavuoden teemaan liittyvä luentosarja. Yksi luennoitsijoista on kirkkoneuvos, Kirkon Ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen, joka puhui omassa luennossaan tunnustuskirjoista reformaation ilmentäjinä.

Reformaatio katolisin silmin

Osana reformaation merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa juhlavuoden teemaan liittyvä luentosarja. Mitä katolinen kirkko ajattelee reformaatiosta, miten se on suhtautunut reformaatioon aiemmin, ja kuinka nyt? Tästä kertoo piispa Teemu Sippo SCJ.

Mistä Martti Luther neuvoisi tänään saarnaamaan?

Piispa emeritus Eero Huovinen pohtii reformaation juhlavuoteen liittyvässä luentosarjassa hyvän saarnan edellytyksiä ja sitä miten Martti Luther neuvoisi tänään saarnaamaan.

Vastaa