Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Millainen on luterilainen näkemys yhteiskunnasta? Mitä annettavaa kirkolla on yhteiskunnalle? Näitä teemoja pohdittiin kuopiolaisen Puijon seurakunnan keskustelusarjassa.

– Luterilaiseen näkyyn yhteiskunnasta sisältyy ajatus Jumalan kahdesta hallintavallasta; puhutaan kahdesta regimentistä; maallisesta ja hengellisestä, toteaa kirkkoherra Jaana Marjanen.

– Maallisella regimentillä Luther ei tarkoittanut vain esivaltaa, vaan ihan kaikkia. Ei siis vain ruhtinaat ja muut aikansa vallasväki, vaan kadunlakaisijakin kuului maalliseen regimenttiin.

Regimenttiopin taustalla on ajatus siitä, että yhteisten asioiden hoitaminen kuuluu kaikille, ei vain esivallalle. Niiden hoitamiseen ei tarvita hengellistä viisautta, vaan siihen riittää terve, normaali järki. Usko ei siis anna mitään lisäarvoa asioiden hoitamiseen.

– Lutherin tiedetäänkin sanoneen, että viisas ja jumalaton hallitsija voi olla parempi kuin tyhmä ja hurskas.

Marjanen toteaa, että näiden kahden regimentin välille on tehtävä selvä ero, siitäkin huolimatta, että samat ihmiset liikkuvat niissä molemmissa.
– Niiden tehtäviä ei saa sotkea keskenään, eivätkä ne eivät saa joutua toistensa talutusnuoraan. Kirkko ei ole osa valtiota, eikä valtio ole osa kirkkoa.

Näistä teemoista jatkaa kirkkoherra Jaana Marjanen:

KuunteleKesto: 29’33”

Katso myös:

Vastaa