Savilahteen rakentuva kampus tavoittelee Joutsenmerkkiä

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Savon koulutuskuntayhtymä on asettanut tavoitteekseen rakennuttaa Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kampukset Joutsenmerkittyinä. Toteutuessaan Sakkyn kampukset ovat valtakunnallisesti ensimmäinen ja suurin Joutsenmerkitty kampushanke.

– Joutsenmerkillä haemme laatua, ympäristön huomioimista, turvallisuutta ja terveellisyyttä. Haluamme olla niin henkilöstölle kuin opiskelijoille vetovoimainen sekä terveelliset työ- ja opiskelutilat tarjoava koulutuskuntayhtymä. Samalla kun olemme edelläkävijä tiloissa, niin rakennuttamisen kautta mahdollistuu tärkeän osaamisen saaminen myös rakentajille tämän laatutason rakentamisesta Pohjois-Savossa, Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo.

Kuopion Savilahden kampuksen on tarkoitus rakentua vuosien 2019-2022 aikana. Iisalmen kampuksella opetuksen tavoitellaan alkavan syksyllä 2019 ja samalla se on Suomen ensimmäinen oppilaitosrakennus, jolle haetaan Joutsenmerkkiä. Varkauden kokonaisuudessaan uusitulla kampuksella opetus alkaa syksyllä 2020. Sakkyn tavoitteena on tehdä oppimisympäristöjä, jotka elävät ajassa ja ovat muuntumiskykyisiä, avoimia, valoisia ja monipuolista oppimista tukevia.

– Myös Kuopion kaupungin tavoitteena on edistää kaupungin rakentamisen ympäristökuormituksen vähentämistä, joten on hienoa, että Sakky on edelläkävijänä kehittämässä Pohjois-Savoon resurssiviisasta ja terveellistä rakentamista, iloitsee strategiajohtaja Sirpa Lätti-Hyvönen.

Tällä hetkellä muita Joutsenmerkittyjä rakennuksia Suomessa ovat Hyvinkäälle 2017 valmistunut päiväkoti ja Järvenpäähän vuonna 2015 valmistunut asuinkerrostalo. Joutsenmerkityn rakennuksen on täytettävä tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset, jotka edellyttävät muun muassa rakennuksen koko elinkaaren huomioimista ja pientä energiankulutusta sekä hyvää sisäilman laatua. Käytettävät rakennusmateriaalit ja -kemikaalit ovat tarkastettuja ja Joutsenmerkin hyväksymiä.

Vastaa