Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve (arkistokuva)
Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve (arkistokuva)

Ammatillisessa koulutuksessa on astuttu uuteen aikaan vuoden vaihteen jälkeen kun uusi laki ammatillisesta koulutuksesta astui voimaan 1.1.2018.

– Kyseessä on suurin muutos mitä ammatillisessa koulutuksessa on koskaan ollut, toteaa yhden Suomen suurimman ammatillista koulutusta antavan kuntayhtymän johtaja Heikki Helve Kuopiosta.

Lain valmisteluvaiheessa käytiin laajaa ja varsin kiivastakin keskustelua ammatillisen koulutuksen tilasta, käytännön toteutuksesta ja rahoituksesta. Ehkä eniten peistä on taitettu työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja oppilaitoksessa annettavan lähiopetuksen määrästä ja suhteesta.

– Opettamisen vastuu ei siirry pois opettajilta vaan opettaja vastaa jatkossakin pedagogisesta opettamisesta ja siitä, mitä osaamista kukin opiskelija tarvitsee ja mitä tutkinnon osia kultakin työpaikalla tapahtuvalta jaksolta haetaan ja miten sieltä saatu osaaminen arvioidaan, Helve kertoo.

Yksi näkyvimmistä uudistuksista on tutkintojen määrän väheneminen. Yli 350 tutkinnon osaaminen on leivottu nyt noin 160 tutkintoon.

– On kysytty, että mihinkä nyt hävisivät noin parin sadan alan ammattilaiset. Eivät ne hävinneet mihinkään, tutkintoja on laaja-alaistettu ja nyt on mahdollisuus henkilökohtaisten opintopolkujen kautta muodostaa semmoinen kokonaisuus, joka vastaa työelämän tarpeisiin.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 19’22”

 

 

Vastaa