Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Tieto kivusta, sen syistä ja syntymekanismeista on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana merkittävästi. Pitkän uran kipututkijana tehnyt emeritusprofessori Matti Närhi toteaa, että tiedämme nykyisin kivusta paljon enemmän kuin aiemmin ja näin myös kroonisia kipuja on opittu ymmärtämään ja sitä myötä tarjoamaan ratkaisevasti parempaa hoitoa kroonisesta kivusta kärsiville.

– Ymmärrämme nyt, että kipuja on syiltään täysin erilaisia ja hoidot poikkeavat sen mukaisesti. Jokaista potilasta tarkastellaan yksilöllisesti ja hoito räätälöidään tapauskohtaisesti kivun tyypin mukaan, Närhi kertoo.

Kipu on yleinen riesa: yli 40 prosenttia väestöstä kärsii kroonisesta kivusta ja 8 prosentilla kipu on vaikeaa tai sietämätöntä.

– Kipu on tärkeä suojaava aisti, jonka avulla vältymme kehon vahingoittumiselta. Siinä vaiheessa kun kipu kroonistuu, sillä ei ole enää tätä varoitusmekanismia, vaan se on sairaus sinänsä ja sitä pitää hoitaa.

Kuuntele lisää kipututkimuksesta ja kivun hoidosta:

KuunteleKesto: 29’48”

Vastaa