Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kivun hoidon Käypä hoito – suositukset julkaistiin liki vuosi sitten joulukuussa. Suositusten mukaan kivunhoito perustuu ensisijaisesti lääkkeettömiin hoitomuotoihin. Lääkkeettömiä hoitomuotoja on tutkittu paljon ja tulokset ovat vakuuttavia, silti lääkkeetöntä hoitoa ei aina tarjota kipupotilaalle. Miksi lääkkeetön kivunhoito etenee niin hitaasti suomalaisessa terveydenhuollossa?

– On totta, että lääkkeetön kivunhoito on jäänyt taka-alalle. Lääkehoito on tärkeää ja usein sitä tarvitaan, mutta siinä on riski, että lääkkeettömät hoidot meinaa unohtua ja niihin ei hoitojärjestelmä ole virittynyt. Mutta on tässä menty eteenpäin ja toisaalta alueellisesti on suuria eroja siinä, kuinka lääkkeettömiä hoitoja käytetään ja miten niitten tarjonta on järjestetty, kertoo Käypä hoito- suosituksen työryhmän puheenjohtajana toiminut  professori Pekka Mäntyselkä.

Keskeisiä lääkkeettömiä hoitoja ovat muun muassa liikunta, terapeuttinen harjoittelu, kognitiivis-behavioraalinen terapia sekä fysikaaliset hoidot, kuten kylmä- ja lämpöhoito.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 10’58”

 

Vastaa