Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Me kärsimme kaikki kivusta. Usein selviämme siitä omatoimisesti ilman lääkkeitä, välillä lääkkeiden kanssa. Jos emme, menemme lääkäriin – siellä hoidetaan ja annetaan hoito-ohjeita jälleen ilman lääkkeitä tai lääkkeiden kanssa.

Kivun hoidon käypä hoito -suositukset julkaistiin vuosi sitten joulukuussa. Suositusten mukaan kivun hoito perustuu ensisijaisesti lääkkeettömiin hoitomuotoihin, jotka yleistyvät hitaasti. Lääkkeellinen hoito on usein se, mitä lääkärillä määrätään.

Kipu ja sen hoito olivat aiheena Café Smart -yleisötapahtumassa Kuopiossa, siellä kivunhoidosta puhui käypä hoito -suositusta määrittäneen ryhmän puheenjohtajana toiminut yleislääketieteen professori Pekka Mäntyselkä.

– Itselääkityksestä on muuten myöskin oma Käypä hoito -suositus, ja siitä myöskin potilasversio. Sen tuolta Käypä hoito -nettisivulta voi käydä katsomassa, siellä on myös kivun itselääkitystä käsitelty, Mäntyselkä vinkkaa.

Tilastojen mukaan jopa koka kolmannella suomalaisella on ollut vähintään kolme kuukautta kestänyttä kipua. Päivittäisestä kivusta kärsii joka seitsemäs. Miten kipua sitten hoidetaan?

Tästä kertoo seuraavassa professori Pekka Mäntyselkä:

KuunteleKesto: 8’39”

 

Katso myös:

Käypä hoito -suositusten potilasversiot:
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle

Café Smart -sarjan taltiointeja:

Rohkeat naiset hoivayrittäjinä

Minnan päivien ohjelman yhteydessä pohdittiin myös naisyrittäjyyttä. Hyvinvointipalvelujen professori Sari Rissanen puhui Itä-Suomen yliopiston tiedekahvilassa otsikolla Rohkeat naiset hoivayrittäjinä.

Miten kipua pitäisi hoitaa?

Kivun hoidon käypä hoito -suositukset julkaistiin vuosi sitten joulukuussa. Suositusten mukaan kivun hoito perustuu ensisijaisesti lääkkeettömiin hoitomuotoihin. Lääkkeellinen hoito on kuitenkin käytännössä usein se, mitä lääkärillä määrätään. Miten kipua siis pitäisi hoitaa?

Yksinäisyyden yhteydet elintapoihin, syömiseen ja painoon

Ruokailu on meistä monille hyvin sosiaalinen tapahtuma. Mutta millainen on yksinäisyyden ja syömisen yhteys? Näitä asioita käsitteli huhtikuussa Kuopiossa järjestetyssä Café Smartissa kliinisen ravitsemustieteen yliopistonlehtori Leila Karhunen.

Suomalaisten yksinäisyys

Viidennes suomalaisista kokee itsensä yksinäisiksi. Syvemmin tarkastelemalla havaitaan, että noin viisi prosenttia suomalaisista on minuudeltaan yksinäisiä. Hyvinvointisosiologian professori Juho Saari puhui suomalaisten yksinäisyydestä Café Smartissa.

Vastaa