Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan joka toisella ekaluokkalaisella esiintyy kipuja viikoittain. Yleisimpiä kiputiloja ovat päänsärky ja alaraajakivut.

Erikoishammaslääkäri Anu Vierola.

Kipujen ja purentaelimistön toimintahäiriöiden esiintyvyyttä sekä niiden taustalla olevia riskitekijöitä tarkastellut erikoishammaslääkäri Anu Vierola kertoo, että kipu voi häiritä lapsen koulunkäyntiä, hankaloittaa harrastustoimintaa ja kavereiden kanssa touhuamista.

– Kivun syihin, mitä siellä taustalla onkaan, on tärkeää lähteä puuttumaan, Vierola toteaa.

Vierolan mukaan elämäntavoilla on merkitystä, sillä huonokuntoisilla ja vähän liikkuvilla lapsilla kipuja oli enemmän.
– Tässä tutkimuksessa huono kunto oli yhteydessä runsaampiin kipuihin. Muihinkin elämäntapatekijöihin on syytä kiinnittää huomiota, sillä tutkimus osoitti, että liikkumattomuus, huono unenlaatu ja epäsäännöllinen ruokailurytmi olivat yhteydessä lisääntyneisiin kipuihin.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 16’06”

 

Erikoishammaslääkäri Anu Vierolan fysiologian ja hammaslääketieteen alan väitöskirja Kipujen ja purentaelimistön toimintahäiriöiden esiintyvyys sekä niiden taustalla esiintyvät riskitekijät 6-8 vuotiailla lapsilla tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 15.12.2017.

Vastaa