Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 10-16.9.2018. Tänä syksynä Hävikkiviikon teemana on yhteisöllisyys. Viikolla kannustetaan kaikkia taistelemaan yhdessä ruokahävikkiä vastaan, koska jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa hävikin syntymiseen. Ruokahävikkiin voi vaikuttaa ruokaketjun kaikissa portaissa yksittäisistä kotitalouksista monikansallisiin yrityksiin. Teema kokoaa ihmisiä yhteen esimerkiksi eri-laisten hävikkiin liittyvien tapahtumien myötä, joiden avulla tietoisuutta ruokahävikistä voi levittää positiivisella ja oivaltavalla tavalla.

Kuopiossa järjestetään Servican, Jätekukon, Savonian ja Kuopion kaupungin yhteistyönä koulukampanja, jossa hävikkilähettiläät Savonia-ammattikorkeakoulusta kertovat 5.-6. luokkalaisille hävikin synnystä ja sen torjumiskeinoista. Kampanjaan valituissa kouluissa tehdään oppitunnilla myös ruokahävikkimittari ruokaloihin. Hävikkiviikosta tiedotetaan julisteilla ja pöytäkolmioilla Kuopion kaupungin henkilöstö-ravintoloissa ja kouluissa.

Ylijäämäruoan myynti on jatkunut koulujen alettua kuudessa Servican toimipaikassa. Ylijäämäruokaa myydään koulupäivinä Hatsalan koululla, Juankosken koululla, Jynkän koululla, Kallaveden lukiolla, Martti Ahtisaaren koululla ja Snellmanin koululla.

On arvioitu, että kaikkiaan maailman ruoasta 25-30 % päätyy roskiin. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin, samoin joka kymmenen vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin 20-25 kiloa, satojen eurojen arvosta. EU:ssa ja Suomessa on asetettu tavoitteeksi puolittaa ruoka-hävikin määrä 2030 mennessä.

Vastaa