Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Eurooppaan on tarkoitus muodostaa vuoteen 2024 mennessä 20 eurooppalaista yliopistoliittoumaa, joista kuhunkin osallistuu yliopistoja vähintään kolmesta maasta. Ensimmäinen EU-hakukierros, jossa on jaossa 3-vuotinen rahoitus 12 yliopistoliittoumalle, päättyi eilen. Itä-Suomen yliopisto hakee tätä merkittävää statusta osana seitsemän muun nuoren yliopiston kanssa muodostettua Young Universities for the Future of Europe (YUFE) -allianssia.

– Yliopistot ovat aivan keskeisiä toimijoita vahvistettaessa eurooppalaista koulutusaluetta ja sen kilpailukykyä. Opiskelijat ovat luontaisesti keskiössä ja eurooppalaisten yliopistojen toimintamalli tulee tarjoamaan heille mielenkiintoisia mahdollisuuksia, sanoo rehtori Jukka Mönkkönen.

Eurooppalaisilta yliopistoilta odotetaan merkittäviä tekoja ja näyttöä laadun, houkuttelevuudenja kilpailukyvyn lisäämiseksi. Lisäksi ne tulevat toimimaan myös eurooppalaisen osaamisyhteiskunnan, kulttuurin ja hyvinvoinnin ajureina.

– Asetetuissa tavoitteissa onnistutaan ainoastaan kytkemällä koulutus, tutkimus ja innovaatiotoiminta aiempaa vankemmin yhteen ja tekemällä yhteistyötä paitsi yliopistojen kesken, myös muun julkisen ja yksityisen sektorin sekä alueiden ja kansalaisten kanssa, toteaa akateeminen rehtori Harri Siiskonen.

– Itä-Suomen yliopisto on aina ollut edelläkävijä ja erinomaisten YUFE-kumppaneiden kanssa olemme sitä nytkin, rehtori Mönkkönen päättää.  

Itä-Suomen yliopiston lisäksi YUFE-allianssissa ovat mukana Maastrichtin yliopisto Hollannista, joka toimii koordinaattorina, Antwerpenin yliopisto Belgiasta, Bremenin yliopisto Saksasta, Carlos III Madrid -yliopisto Espanjasta, Essexin yliopisto Isosta-Britanniasta, Kyproksen yliopisto ja Rooman Tor Vergata -yliopisto Italiasta. Lisäksi yhteistyökumppaneina ovat Rijekan yliopisto Kroatiasta, Nicolaus Copernicus -yliopisto Puolasta, koulutuksen arviointipalveluja tarjoava Educational Testing Service, eurooppalaisten yrittäjien liitto European Entrepreneurs CEA-PME, turvapaikanhakijoiden koulutusta edistävä Kiron Open Higher Education for Refugees sekä Adecco Group.

Vastaa