UEF ja KYS koordinoimaan uniapnean diagnostiikan miljoonahanketta

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Itä-Suomen yliopisto (UEF) ja Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) ovat saaneet yli kahden miljoonan euron tutkimusrahoituksen koordinoimalleen uniapnean diagnostiikan kehittämisen hankkeelle.

Tutkimusprojektin tarkoituksena on kehittää uusia, nykyistä tarkempia ja pitkälle automatisoituja menetelmiä uniapnean diagnostiikkaan. Uusien menetelmien odotetaan parantavan merkittävästi uniapnean vakavuuden arviointia, yksilöllisen hoidon järjestämistä sekä uniapneaan liittyvien päiväaikaisten oireiden ja liitännäissairauksien ennustamisen luotettavuutta.

— Kehitettävät menetelmät perustuvat puettaviin, potilaan unta häiritsemättömiin antureihin sekä tekoälyyn ja koneoppimiseen pohjautuviin moderneihin laskennallisiin ratkaisuihin, kertoo tutkimuskonsortion johtaja, professori Juha Töyräs.

Uusien antureiden ja laskennallisten ratkaisujen odotetaan vastaavan kasvavaan paineeseen siirtää unitutkimukset unilaboratorioista kotiympäristöön ja vähentävän unirekisteröintien manuaaliseen analysointiin tarvittavaa työaikaa ja kustannuksia. Uuden sukupolven diagnostiikka voisi mahdollistaa liitännäissairauksien tehokkaamman ennaltaehkäisyn sekä rajallisten hoitoresurssien kohdistamisen sitä eniten tarvitseville potilaille.

— Hankkeessa kehitettävät uudet ratkaisut mahdollistavat uniapnean vakavuuden arvioinnin nykyistä huomattavasti tarkemmin, sillä ne tulevat huomioimaan merkittävimmät unenaikaisiin hengityskatkoihin liittyvät riskitekijät, sekä hengityskatkoista aiheutuvan fysiologisen kuormituksen potilaskohtaisesti, kertoo tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämiseen tähtäävän työpaketin johtaja, yliopistotutkija Timo Leppänen.

Hankkeessa analysoidaan suuria potilasaineistoja yhdessä maailman huipputasoa olevien pohjoismaisten yhteistyökumppanien kanssa. Sen lisäksi hankkeessa tehdään kiinteää yhteistyötä toimialan yritysten kanssa.

— Hankkeessa kehitettävät puettavat anturit ja uudet tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvat laskennalliset menetelmät voivat avata myös merkittävän terveyden tekniikan ja telelääketieteen globaalisti skaalautuvan liiketoimintamahdollisuuden, arvioi puettavan mittaustekniikan kehittämiseen ja validointiin tähtäävän työpaketin johtaja, dosentti Sami Myllymaa.

Tekoälyn avulla analysoidusta suuresta datamäärästä etsitään säännönmukaisuuksia ja uniapneataudille ominaisia piirteitä. Tässä hankkeessa kerätään pohjoismaisena yhteistyönä erittäin suuri määrä laadukasta potilasdataa, mikä mahdollistaa tekoälyn opettamisen ja testaamisen.

— Suuren aineiston analysointi voi myös auttaa meitä ymmärtämään paremmin uniapnean erilaisia ilmenemismuotoja ja ennaltaehkäisemään uniapnean vakavia terveyshaittoja, Töyräs arvioi.

UEFin ja KYSin koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä islantilaisen Reykjavikin yliopiston ja norjalaisen Akershusin yliopistollisen sairaalan kanssa. Lisäksi tutkimushankkeessa on mukana viisi kotimaista yritystä: Nokia Solutions and Networks Oy, CGI Suomi Oy, Bittium Biosignals Oy, Screentec Oy ja Nukute Oy.

Vastaa