Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 06.00-07.00 ja uusintana sunnuntaina klo 17.15-18.15.

Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 26.6.2016

Juhannusta vietetään Johannes Kastajan muistoksi, mutta ken oli tämä päänsä menettänyt tulisieluinen julistaja ja Jeesuksen edelläkävijä? Baarimestari Erno Vainanen opettaa restonomiopiskelijoille ravintola-alan saloja. Pääsemme myös nojatuolimatkalle Kuopion museon Eläinlapset-näyttelyyn.

Aspekti 25.9.2016

Kuka tahansa voi osallistua tieteellisen tutkimuksen tekoon, jos niin sanottu kansalaistiede osana avoimen tieteen esiinmarssia saa tuulta purjeisiinsa. Millainen merkitys elintavoilla on ikääntyvien hyvinvoinnille? Suomalaiset suhtautuvat eutanasiaan hyväksyvästi.

Aspekti 14.5.2017

Sairaalaklovni on ilon puolustaja. Kuinka suuri ongelma yksinäisyys on ja voiko sitä jotenkin lievittää? Kallavedestä löytyy poikkeuksellisen paljon mikromuoviksi kutsuttua, alle 5 millimetrin kokoista muoviroskaa. Nuorten tarjoilijoiden pohjoismaisesta mestaruuskilpailusta menestystä Kuopioon.

Aspekti 31.12.2017

Mitä löytyy aikakapselista, joka on juuri suljettu sadaksi vuodeksi Kuopion kauppatorin alle, entä kuinka esineet säilyvät? Mennyt ja tuleva nousevat esiin kalenterivuoden vaihtuessa myös kirkollisissa teemoissa, mutta sinänsä uudenvuoden juhla ei ole mitenkään erityisen kirkollinen juhla. Filosofiakahvilassa käsitellään hyve-etiikkaa.

Aspekti 4.9.2016

Ampiaiset ovat mitä suurimmissa määrin myös hyötyeläimiä, eivät pelkkiä häiriköitä. Filosofiakahvilan kevään viimeisessä tapahtumassa keskusteltiin ateismista. Mitä ajattelemme oppimisesta tänään kun lapset ja nuoret sukeltelevat lisätyssä todellisuudessa virtuaalimaailman iloissa ja ihmeissä? Miten opimme, millaisissa ympäristöissä ja millaisin edellytyksin?

Aspekti 17.12.2016

Ydinpolttoainekiertoon, ydinjätteen loppusijoitukseen sekä kaivostoimintaan liittyen kaivataan riskienarviointia. Onko omistaminen ongelma filosofisesta näkökulmasta? Englannin vankkumaton suosio A1-kielenä näkyy edelleen, mutta kieliä valitaan monipuolisemmin kuin aiemmin.

Aspekti 30.7.2017

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien pelien ja sovellusten määrä on kasvanut liki räjähdysmäisesti. Lantionpohjan lihasten kuntouttaminen on virtsankarkailusta kärsivälle ehdoton juttu, mutta kuinka motivoitua yksitoikkoisesta harjoittelusta? Suomi 100: Maailma muuttuu – muuttuuko koulu sen mukana? Kuopion Tuomiokirkko on Suomen suurin keskiajan jälkeen rakennettu kivikirkko.

Aspekti 17.3.2018

Kuinka suuri riski meillä itse kullakin on nukahtaa rattiin? Muun muassa tätä voidaan selvittää Kuopion yliopistollisen sairaalan uusissa video-EEG ja unitutkimustiloissa. Homoseksuaalisuus jakaa edelleen mielipiteitä, etenkin kirkoissa. Teologian tohtori Kari Kuula esittelee homoseksuaalisuudesta käytyä keskustelua.

Aspekti 24.1.2016

Alun perin Japanista, Toyotan autotehtaalta alkunsa saanut Lean-toimintamalli on savuttanut suuren suosion ympäri maailmaa. Piispa Henrik kärsi marttyyrikuoleman, mutta jäi elämään sekä legendana että pyhimyksenä. Mitä jos unesta ei saa kiinni?

Aspekti 31.5.2015

Millaista on akateeminen kiusaaminen? Välivuoden voi hyödyntää opiskellen. Huonokuuloisuutta käsittelevässä sarjassa aiheena melu ja kuulonsuojelu. Miten voi metsäala, miten alalle saadaan tekijöitä? Pyhän kolminaisuuden päivä on uskontunnustuksen päivä.

Tuoreimmat