Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

kantti.net - aikajärjestyksessä

Tältä sivulta löydät kantti.net -verkkopalvelun materiaalin uutisia lukuunottamatta. Aiheet ovat aikajärjestyksessä. Jokaisella sivulla on korkeintaan 10 aihetta, lisää löydät sivun alalaidan linkkejä seuraamalla.

Lyhyet uutisaiheet ja sähkeet löytyvät omilta sivuiltaan.


Kuva: Anne Heikkinen» Uusia eväitä Alzheimerin taudin varhaiseen toteamiseen

Tuoreen kuopiolaisväitöksen mukaan Alzheimerin tauti on mahdollista todeta jopa 20 vuotta ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Tutkija Sanna-Kaisa Herukan väitöksessä havaittiin, että selkäydinnesteen muutokset olivat yhteydessä Alzheimerin taudin varmentumiseen.

Mutta miksi taudin varhainen diagnosointi on niin kovin tärkeää?

Kuva: Anne Heikkinen» Sukkulamato edistää tutkimusta

Sukkulamato on korvaamassa hiirten ja rottien koe-eläinkäytön. Kuopion yliopistossa sukkulamatoja käytetään muun muassa aivosairauksien, ravitsemustieteen sekä ikääntymisen tutkimuksissa. Kuopion matolaboratorio on pohjoismaiden huippua.

Kuva: Kimmo Salvén» Ammattikorkeakoulujen opiskelupaikkojen karsinta jatkuu

Ammattikorkeakouluverkosto ei selviä viime vuoden 10 prosentin aloituspaikkojen karsinnalla. Opetusministeriön valtiosihteeri Heljä Misukan mukaan viime vuosi oli vasta harjoitusta.

- Karsinta jatkuu lähitulevaisuudessa. Sen on pakko jatkua, koska ikäluokat pienenevät, sanoo Misukka

Kuva: Kimmo Salvén» Kuopion ympäristön kansalaisopistot tiivistävät yhteistyötään

Yhteistyön Kuopion ympäristön kansalaisopistojen kesken tiivistyy. Kuopion, Siilinjärven-Maaningan, Sisä-Savon ja Lapinlahden Kaskikuusen kansalaisopistoissa esimerkiksi opetussuunnitelmien ja kurssien sisältöjen suunnittelussa opistot konsultoivat ahkerasti. Opistot julkaisivat ensi kertaa lukukauden 2007-2008 kurssioppaan samanaikaisesti.

Kuva: Kimmo Salvén» Tutkija kaipaa ergonomia-ajattelua mobiililaitteisiin

Tiedätkö kuinka monta erilaista toimintoa matkapuhelimestasi löytyy? Saatko puhelimen näytössä lukevasta tekstistä selvää ilman tihrustamista tai onko näppäimet sijoitettu järkevästi? Pienten kädessä pidettävien mobiililaitteiden ergonomiaan ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota, sanoo tutkija Jukka Kähkönen Kuopion yliopiston fysiologian yksiköstä.

Kuva: Kimmo Salvén» Hedelmöityslaki uudistui – mikä muuttuu?

Lapsettomuuden hoitoon on tullut uudistuksia syyskuun alussa voimaan astuneen uuden hedelmöityshoitolain myötä. Laissa säädetään muun muassa siitä, että hoidon tuloksena syntyneellä lapsella on oikeus saada tieto alkuperästään.
Miten uusi laki vaikuttaa lapsettomuuden hoidon käytäntöihin kunnallisissa hoitolaitoksissa?

Kuva: Kari Salmela» Väitöskirja-tunnustuspalkinnot Malmille ja Korhoselle

Vuoden väitöskirja -tunnustuspalkinnon saivat filosofian tohtorit Tarja Malm ja Samuli-Petrus Korhonen. Filosofian tohtori Tarja Malm on tutkinut aivojen tulehdusreaktiosoluja eli gliasoluja Alzheimerin taudin kehittymisessä. Filosofian tohtori Samuli-Petrus Korhonen on selvittänyt bioaktiivisten molekyylien automaattista tietokoneavusteista tunnistamista hyödyntäen monimuuttujamenetelmiä.
- Tämä oli yllätys, iloinen yllätys, sanoi Tarja Malm tunnustuksen saatuaan.

Kuva: Anne Heikkinen» Vuoden opettaja korostaa positiivisen palautteen merkitystä

Opiskelijat voidaan pakottaa opiskelemaan, ei oppimaan. Yhtä lailla kukaan ei voi oppia toisen puolesta. Oppimistilanteen päähenkilö on siis opiskelija, ei opettaja. Näin pohtii Kuopion yliopiston Vuoden opettajaksi valittu assistentti Sirpa Peräniemi biotieteiden laitoksen kemian yksiköstä.

Kuva: Kimmo Salvén» Kuopion yliopiston lukuvuoden 2007-2008 avajaiset

Kuopion yliopiston lukuvuoden 2007 - 2008 avajaisia vietettiin Kuopion yliopistolla perinteisin menoin. Tarjolla oli perinteiseen tapaan musiikkia, puheita ja kuorolaulua.
Puheiden painopiste kääntyi luonnollisesti Itä-Suomen liittoyliopiston ja Kuopioon kaavaillun hammaslääketieteellisen ympärille.
Voit kuunnella tilaisuudessa pidettyjä puheenvuoroja Kantin sivuilta.

Kuva: Kari Salmela» Katainen: Hammaslääketieteellisestä päätökset keväällä

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei Kuopion yliopiston avajaisiin tuonut odotettua ilosanomaa hammaslääkärikoulutuksen aloittamisesta Kuopiossa.
- Hammaslääketieteen opiskelupaikkojen lisäämisestä tehdään päätöksen ensi keväänä. Samalla päätetään mihin lisäpaikat kohdentuvat.
- Olennaista on etsiä kustannustehokkaimmat ja tavoitteen kannalta parhaat paikat. Luulen, että Kuopion yliopisto pärjää tässä vertailussa hyvin, sanoi Katainen.

Edelliset 10 aihetta

Seuraavat 10 aihetta