Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

kantti.net - aikajärjestyksessä

Tältä sivulta löydät kantti.net -verkkopalvelun materiaalin uutisia lukuunottamatta. Aiheet ovat aikajärjestyksessä. Jokaisella sivulla on korkeintaan 10 aihetta, lisää löydät sivun alalaidan linkkejä seuraamalla.

Lyhyet uutisaiheet ja sähkeet löytyvät omilta sivuiltaan.


Kuva: Anne Heikkinen» Itä-Suomen yliopisto saa tukea

Yliopistojen yhteistyökumppanit ovat erittäin tyytyväisiä Itä-Suomen liittoyliopistohankkeen käynnistymiseen. Sekä Joensuun että Kuopion yliopistojen sidosryhmät pitävät hyvänä, että ylipistot olivat itse aktiivisia hankkeen käynnistämisessä.

- Palaute on ollut erittäin positiivista, toteaa Itä-Suomen yliopistohanketta vetävän projektin johtaja Päivi Nerg.

Kuva: » Ammattina huippu-urheilu

Kuinka yhdistää huippu-urheilu ja vaativa opiskelu ammatillisessa koulutuksessa tai korkeakoulussa?

Tätä on pohdittu Pohjois-Savon urheiluakatemiassa yhteistyössä urheilijoiden, oppilaitosten sekä eri lajien valmentajien ja lajiliittojen kanssa. Nyt akatemia hakee valtakunnallista Olympiakomitean urheiluakatemia-statusta.

Kuva: » Yliopistotutkimuksesta vientiyritykseksi

Kuopion yliopiston kolme tutkijaa osallistui viime vuosikymmenen alussa erääseen fysiikan alan tutkimukseen. Ihon tutkimukseen keskittyneen hankkeen aikana tutkijat havaitsivat, että kosteuden mittaamiseen tarvittavia laitteita on vaikeasti saatavissa.
Syntyi idea valmistaa itse näitä laitteita ja muutaman vuoden kuluttua tutkijoiden haaveista tuli totta.
Tänään kuopiolainen Delfin Technologies Oy valmistaa laitteita, joilla mitataan ihon kosteuden läpäisyä. Laitteita viedään yli 30 maahan.

Kuva: Anne Haapalainen» Ainutlaatuiset puhdastilat valmiina tositoimiin

Lattia epoksia, seinien sisäpinnat pulverimaalattu, kaikki saumat saumattu silikonilla, kalusteet haponkestävää terästä... Kuopion Biotekniaan juuri valmistuneiden lääketeollisuuden puhtausvaatimusten mukaisten koulutustilojen rakentaminen on kysynyt erityisosaamista ja paksun pinon euroja. Millaiseen käyttöön nämä Euroopankin tasolla ainutlaatuiset tilat on rakennettu?

Kuva: Kari Salmela» Laihdutustempaus kevensi Savonia-amk:n henkilöstöä

Savonia-ammattikorkeakoululla jaettiin kesäkuun alussa varsin ainutlaatuisia palkintoja. Rehtori Veli-Matti Tolppi palkitsi henkilöstöään hyvistä painonpudotustuloksista.
Kyseessä on kevään ajan jatkunut korkeakoulun oma painonpudotusprojekti, johon osallistui liki 50 työntekijää. Tolpin tavoitteena oli keventää työyhteisöä 15 000 kiloa – kuinka tässä onnistuttiin?

Kuva: Mari Keinänen» Tutkimuksella lisäpontta lasten terveyden edistämiseen

Suomalaisten aikuisten fyysinen kunto huononee jatkuvasti. Ylipainoisten lasten ja aikuisten määrä lisääntyy räjähdysmäisesti. Lasten terveys huononemassa. Näissä meille kaikille tutuissa väittämissä on lähtökohta Kuopion yliopistossa alkaneeseen Lasten liikunta ja ravitsemus tutkimukseen. Tutkimuksen tähtäimessä on yleiseen käyttöön tuleva elintapaneuvontamalli.

Kuva: Anne Haapalainen» Onko liittoyliopisto uhka vai mahdollisuus?

Itäsuomalaisessa korkeakoulumaailmassa on meneillään suuria uudistuksia kun Kuopion ja Joensuun yliopistot ovat lyömässä hynttyitään yhteen Itä-Suomen liittoyliopistoksi. Millaisia muutoksia korkeakoulujärjestelmän remontti on tuomassa opiskelijan elämään ja arkeen? Entä millä mielin Kuopion yliopiston ylioppilaskunta on seurannut liittoutumishankkeen etenemistä?

Kuva: Anne Haapalainen» Kuopio koordinoi ravitsemus- ja elintarviketutkimuksen huippuyksikköä

Ravitsemuksen ja terveyden yhteisvaikutuksia tutkitaan toukokuun alussa toimintansa aloittaneessa pohjoismaisessa ravitsemus- ja elintarviketutkimuksen huippuyksikössä. Kuopion yliopiston koordinoiman huippuyksikön varajohtaja Kaisa Poutanen kertoo, että nutrigenomiikan avulla pyritään selvittämään millä mekanismeilla ruokavalio vaikuttaa terveyteen ja löytämään uusia ravitsemuksen keinoja terveenä pysymiseksi.

Kuva: Juha Halonen» Monikulttuurisuutta työyhteisöihin

Suomessa on suuri joukko koulutettuja maahanmuuttajia, joilla on vaikeuksia päästä kiinni työelämään ja työllistyä pysyvästi. Maahanmuuttajien työpolku-hanketta Kuopiossa vetävä Juha Parkkisenniemi Savon ammatti- ja aikuisopistosta sanoo, että työnantajien asenteet ovat edelleen varsin nihkeitä maahanmuuttajan työllistämisen suhteen. Tarvitaan vielä kovasti työtä, jotta työpaikkojen rekrytointitoimet muuttuvat pysyvästi monikulttuuriseen suuntaan.

Kuva: Kari Salmela» Flavonoideilla terveellisesti

Kuopion yliopiston tutkija Jaakko Mursu on viime vuosina hämmästyttänyt kertomalla milloin kahvin, suklaan tai pettuleivän terveysvaikutuksista. Mursu löysi tutkimuksissaan jopa pettuleivästä terveellisiä flavonoideja.

Tutkimukset ovat olleet osa Mursun kuusi vuotta kestänyttä väitöskirjatutkimusta.

Edelliset 10 aihetta

Seuraavat 10 aihetta