Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

kantti.net - koulutus ja oppiminen

Tältä sivulta löydät kantti.net -verkkopalvelun koulutusta ja oppimista käsittelevän materiaalin aikajärjestyksessä.


Kuva: Harri Peiponen» Mentorointi lähentää opiskelijaa työelämään

Kreikan mytologiassa Odysseus pyysi ystäväänsä Mentoria toimimaan poikansa opettajana, kasvattajana ja neuvojana. Tänään mentorointi tunnetaan niin yliopistojen kampuksilla kuin ammattikorkeakouluissakin.
Kuopiossa Savonia ammattikorkeakoulun liiketalousyksikkö on käynnistämässä mentorointihanketta, johon on saatu mukaan 10 liike-elämän huippuosaajaa.
Koulutuspäällikkö Esa Viklundin mukaan mentoroinnilla pyritään lähentämään työelämää ja opiskelijoita. Kantin haastattelussa on myös Savonian mentori, kehityspäällikkö Kristiina Väisänen-Kerminen.

Kuva: Harri Peiponen» Rakennusmestarikoulutus käynnistyy kuudella paikkakunnalla

Uudistettu rakennusmestarikoulutus käynnistyy ensi syksynä 6 paikkakunnalla. Kuopiossa ja Lappeenrannassa käynnistyvät aikuiskoulutuslinjat. Helsingissä, Espoossa ja Hämeenlinnassa käynnistyvät nuorille suunnatut koulutusohjelmat.
Rakennusmestarikoulutus ehdittiin jo lopettaa 90-luvulla. Taustalla oli AMK-insinöörien koulutuksen tehostaminen. Silloin alalla katsottiin, että rakennusmestareita on tarpeeksi ja heidän aikansa on ohi.

 

Kuva: Kimmo Nyyssönen» Viito niin ymmärrän - viittomakommunikaation opetustarve lisääntymässä

Lasten erilaiset ja eriasteiset puheen kehityksen ongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina. Lehtori Mikko Karinen Humanistisesta ammattikorkeakoulusta kertoo, että kielellisen kehityksen vaikeuksiin pitäisi suhtautua vakavasti ja riittävän ajoissa. Yksi keino on viittomakommunikaation käyttö puheen kehityksen tukena.

Kuva: Anne Haapalainen» Minustako toimittaja? Mediabussi tutustuttaa median maailmaan

Mitä koulun opettajainhuoneessa tapahtuu välitunneilla? Entä mitä Suomen itsenäisyys merkitsee yläkoululaisille? Tai kaipaavatko koulun liikuntavälineet uudistamista? Muun muassa näitä asioita käsiteltiin Puijonsarven koululla tehdyssä suorassa – tai ainakin melkein suorassa tv-ohjelmassa kun YLEn Mediabussi tutustutti oppilaat median tekemisen maailmaan.

Kuva: Kimmo Nyyssönen» Kuopion kansalaisopisto juhlii työn merkeissä

Millainen on ollut ja tulee olemaan kansalaisopistojen merkitys kaikille avoimien opiskelumahdollisuuksien tarjoajana? Kuopion kansalaisopiston 90-vuotista taivalta muistelevat ja tulevaa visioivat rehtori Hannu Pulkkinen, opettaja Sylvi Lindström sekä toverikunnan historiikin kirjoittaja Raimo Vihonen.

Kuva: Riikka Parviainen» Uusia ulottuvuuksia matkailun koulutukseen

Nopeasti kasvavilla matkailu- ja laskettelukeskuksilla on yksi ja yhteinen puute: mistä löytää osaajia niin rakentamiseen ja ylläpitoon kuin erilaisten palvelujen tuottamiseenkin. Savon ammatti- ja aikuisopiston tänä syksynä käynnistyneessä TahkoPaja-hankkeessa pyritään kouluttamaan monitaitoista työvoimaa Tahkon matkailualueen tarpeisiin ja löytämään ratkaisuja, joilla henkilökunta voidaan työllistää ympärivuotisesti.

Kuva: Kari Salmela» Harkiten opinnoissa eteenpäin

Yliopisto-opiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan erilaisista psyykkisistä oireista kärsii viikoittain yli viidesosa miehistä ja kolmasosa naisista. Opiskelijoiden kokemat keskittymisvaikeudet, masentuneisuus ja ahdistuneisuus ovat merkittäviä opiskelua hidastavia tekijöitä. Mutta miten puuttua opiskelijan ahdistukseen? Entä kuka opiskelijan pahaan oloon voi tai saa puuttua?

Kuva: Anne Haapalainen» Kone- ja metalliala: käden taitoja ja huipputeknologiaa

Mitä tekee koneistaja, levyseppä-hitsaaja, koneenasentaja tai kunnossapitoasentaja?

Millaisissa olosuhteissa nämä kone- ja metallialan ammattilaiset työskentelevät?

Entä riittääkö töitä myös tulevaisuudessa?

Näitä asioita selvitellään tässä ammattiesittelyssä.

» Ysiluokkalaisten vanhemmille tietoa korkeakoulumaailmasta (päivitetty)

Yläkoulujen yhdeksäsluokkalaisten tekemät koulutusväylä- ja ainevalinnat ovat korostumassa entisestään. Myös vanhemmat halutaan aiempaa tiiviimmin mukaan nuoren koulutusuran ratkaisuihin. Pohjois-Savossa yläkoulujen ysiluokkalaisten vanhempia on nyt koetettu tavoittaa uudenlaisilla keinoilla. (Päivitetty)

» Ysiluokkalaisten vanhemmille tietoa korkeakoulumaailmasta

Yläkoulujen yhdeksäsluokkalaisten tekemät koulutusväylä- ja ainevalinnat ovat korostumassa entisestään. Myös vanhemmat halutaan aiempaa tiiviimmin mukaan nuoren koulutusuran ratkaisuihin. Pohjois-Savossa yläkoulujen ysiluokkalaisten vanhempia on nyt koetettu tavoittaa uudenlaisilla keinoilla.

Edelliset 10 aihetta

Seuraavat 10 aihetta