Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

kantti.net - koulutus ja oppiminen

Tältä sivulta löydät kantti.net -verkkopalvelun koulutusta ja oppimista käsittelevän materiaalin aikajärjestyksessä.


Kuva: Kari Salmela» Yliopisto ja Savonia mukaan rakennusinsinöörien koulutukseen

Rakennusten kosteusongelmiin erikoistuva ylempi rakennusinsiöörien koulutusohjelma käynnistyy Kuopiossa.
Koulutusohjelma pätevöittää tutkinnon suorittaneen esimerkiksi virkojen suhteen samalle tasolle diplomi-insinöörien kanssa.

Kuopion yliopisto tuo koulutusohjelmaan osaamisensa rakennusten kosteusvaurioiden tutkimuksessa.

Kuva: Kimmo Nyyssönen» Konsortio, federaatio, yhdistyminen - millaiseksi taipuu suomalainen korkeakoulujärjestelmä?

Korkeakoulujen välisiin yhteistyön muotoihin perehtynyt tutkija Jarkko Tirronen Kuopion yliopistosta vertaa parhaillaan käynnissä olevaa korkeakoulujärjestelmän rakenteellisen kehittämisen kautta alueellisten korkeakoulujen perustamiseen. Kyseessä on siis iso ja merkittävä uudistus, jonka aallot ulottuvat kauas. Miltä mahtaa näyttää suomalainen korkeakoulumaailma viiden vuoden kuluttua?

Kuva: Kari Salmela» Kipsimestari

Savon ammatti- ja aikuisopistosta valmistui vuoden 2006 lopulla Suomen ensimmäiset kipsimestarit. Tutkinnon suoritti 12 lääkintävahtimestaria. Yksi heistä oli 20 vuotta alalla ollut ja 10.000 kipsiä tehnyt Jouko Poikela Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Haastattelussa Poikela kertoo työstään ja juttu kiertää myös riskijalkineisiin, joiksi kipsimestari yllättäen nimeää uudelleen muotiin tulleet Reino- ja Aino-tossut.

Kuva: Anne Haapalainen» Laatuajattelu jyllää korkeakoulumaailmassa

Laatuajattelu on tullut viime vuosina kovalla rytinällä suomalaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Laadun mittaamisesta ja varmistuksesta on tullut entistä tärkeämpi ja samalla työläämpi osa korkeakoulujen arkea. Tuoreen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen julkistaman raportin mukaan laadun mittaamisen pelätään vievän jo liikaa aikaa ja voimavaroja. Missä kulkee kultainen keskitie?

Kuva: Kari Salmela» Nykyaikainen harjoitussähkölinja otettiin käyttöön

Suomi sai kolmannen sähköverkkoasentajien harjoitusdan kun Savon ammatti- ja aikuisopiston rata otettiin juhlallisesti käyttöön Siilinjärvellä Pohjois-Savossa.

Radan ansiosta työvoimapulasta kärsivän sähköverkkoalan koulutusmahdollisuudet paranivat merkittävästi.

Kuva: Mari Keinänen» Kuopiolaislapsista liikkujia ja kulttuurin ystäviä

Kuopiossa kaupunki yrittää saada lisättyä lapsien omaehtoista liikuntaa ja kasvattaa heistä oman kaupungin kulttuuripalveluiden käyttäjiä.

Koko peruskouluajalle mitoitetut liikunta- ja kulttuuripolku-hankkeet ovat mittavan urakan edessä, sillä vastassa on tietokonepelien ja liikuntaa karsaasti katsovat alakulttuurit.

Kuva: Anne Haapalainen» Muovialan koulutukselle uusi oppimisympäristö Kuopiossa

Muovialan koulutus on saamassa uutta pontta Itä-Suomessa. Savon ammatti- ja aikuisopistolle Kuopioon valmistunut muovialan oppimisympäristö laajentaa ja monipuolistaa muovialan koulutusta. Koulutustilat ovat ainutlaatuiset myös koko Suomen mittakaavassa.

Kuva: Anne Haapalainen» Ammattiosaajat kilpasilla

Savon ammatti- ja aikuisopistossa opiskeleva Juha Markkanen on Suomen paras autokorin korjaaja. Titteli luovutettiin hänelle ammattitaidon SM-kilpailuissa Joensuussa helmikuun alussa. Taitaja 2007 –tapahtumassa kilpaili kaikkiaan yli 300 nuorta ammattitaidon eri kilpailulajeissa. Seurasimme Juha Markkasen matkaa Siilinjärven valmennusjaksolta aina Joensuun kilpailuihin ja mestaruuteen saakka.

Kuva: Anne Haapalainen» Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto: hoiva-, hoito- ja kasvatustyötä lähellä ihmistä

Lähihoitaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan perustehtävissä hoiva-, hoito- ja kasvatustyössä. Lähihoitajan työtehtävät löytyvät muun muassa päivähoidosta, sairaankuljetuksesta tai hoito- ja palveluyksiköistä.
On sanottu, että lähihoitaja tarvitsee työssään sydäntä ja käsiä, päätä ja jalkoja. Ja se on selvää, että lähihoitajia tarvitaan myös tulevaisuudessa väestön ikääntyessä ja nykyisin työelämässä olevan henkilöstön eläköityessä.
Tässä ammattiesittelyssä kurkataan lähihoitajien koululuokkaan sekä erilaisiin työpaikkoihin.
 

Kuva: Harri Peiponen» Kuopioon rakennetaan ainutlaatuista puhdastilakoulutustilaa

Ei puhdasta vaan ultrapuhdasta. Näin voi todeta Savon ammatti- ja aikuisopiston Puhdastila-hankkeessa rakennettavista puhdastiloista. Puhdastiloja käytetään lääketeollisuuden lisäksi muun muassa elektroniikka-, puhdistus- ja kemianteollisuudessa. Mutta miltä ultrapuhtaat tilat näyttävät ja mitä tiloissa työskentely vaatii?

Edelliset 10 aihetta

Seuraavat 10 aihetta