Joulun historia: suomalaisten jouluperinteiden synty

Millaisia joulukoristeita löytyi 1800–luvun säätyläiskodin joulukuusesta? Entä miksi hellahuoneessa asustavan lapsiperheen kuusi oli ripustettu kattoon roikkumaan? Milloin joululahjojen antaminen yleistyi ja miksi hengenvaaralliselta kuulostavasta lipeäkalasta tuli suomalaisten suosima jouluherkku?

Canthin ja Järnefeltin salongeissa haaveiltiin vapaudesta, rakkaudesta ja tasa-arvosta

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo - näin on otsikoitu Kuopion kulttuurihistoriallisen museon uusi näyttely. Museo juhlii satavuotiasta Suomea Minna Canthin ja Elisabet Järnefeltin salonkien hengessä. Kaiken keskellä ovat kirjeet 1800-luvun kahdelta viimeiseltä vuosikymmeneltä. Niiden kautta keskusteluun astuu mukaan myös Juhani Aho.
video

Taidevartti: Albert Edelfelt – Taitelijan äidin muotokuva

Taidevartissa esitellään Albert Edelfeltin maalaama muotokuva äidistään Alexandra Edelfeltistä vuodelta 1883. Taidevartissam myös valotetaan Alexandra Edelfeltin persoonaa ja hänen suhdettaan kuuluisaan taiteilijapoikaansa.

Suomalainen metsä: keitä täällä asuu?

Miltä mahtaa näyttää kirahvinuoranen, kärsänenätti tai syrjäntympönen? Entäs umpisolmunen tai silkkityynynen? Nämä kaikki ovat lajeja Suomen luonnosta. Kuopion museossa on esillä metsiemme tuntematon aarreaitta eli näyttely, joka esittelee mitä omituisimpia metsän otuksia.
video

Taidevartti: K. E. Jansson – Valkohilkkainen eukko

Taidevartissa esittelyssä K. E. Janssonin Valkohilkkainen eukko (n. vuodelta 1868), joka on mainio esimerkki Janssonin osuvasta henkilökuvauksesta. Samalla tutustumme tähän taitavana kansanelämän kuvaajana tunnettuun ahvenanmaalaistaustaiseen taiteilijaan.
video

Taidevartti: Akseli Gallen-Kallela – Sammon taonta

Kuopion taidemuseon suositut taidevartit starttaavat jälleen, tällä kertaa teoksia tutkitaan uudessa Suomen taiteen tarina –näyttelyssä. Ensimmäisenä tarkastelun kohteena on Akseli Gallen-Kallelan ”Sammon taonta”-teos, joka on peräisin vuodelta 1893.
Hassu hallava. Kuva: Kirsti Timonen

Petokuvaaja taltioi muotokuvia lempikarhuista

Luontokuvaaja Kirsti Timonen on yksi harvoista Suomen naispuolisista petokuvaajista. Hänen pääasiallisena kuvauskohteenaan ovat karhut. – Kukin karhu on oma persoonallisuutensa, ne eivät ole pelkkiä petoja, vaan kunnioitettavia, mahtavia, joskus hassujakin metsän valtiaita.
video

Taidevartti: Antti Immonen – Kumulatiivistynyt

Mitä tarkoittaa termi "pareidolia" ja miten termi liittyy Antti Immosen (s. 1973) teokseen Kumulatiivistynyt? Taidevartissa tutustutaan kuopiolaiseen kuvanveistäjään, hänen taiteeseensa ja työskentelytapoihinsa.
video

Taidevartti: Pekka Halonen – Viulunsoittaja

Taidevartissa tutustumme Pekka Halosen teokseen Viulunsoittaja (1900). Kuulemme myös teoksen viulunsoittajasta.
video

Taidevartti: Akseli Gallen-Kallela – Eksynyt

Akseli Gallen-Kallelan öljyvärimaalauksessa nuori tyttö tuijottaa eteensä, paita repsottaen ja kasvot harmaina. Mitä tytölle on mahtanut tapahtua? Millaisia teemoja realismin ja naturalismin aikana käsiteltiin?

Tuoreimmat