Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Miltä mahtaa näyttää kirahvinuoranen, kärsänenätti  tai syrjäntympönen? Entäs umpisolmunen tai silkkityynynen? Nämä kaikki ovat lajeja Suomen luonnosta.

Kuopion museossa on esillä metsiemme tuntematon aarreaitta eli näyttely, joka esittelee mitä omituisimpia metsän otuksia. Näyttelyn taustalla on valtakunnallinen tutkimusohjelma puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tiimoilta.

– Tiedämme loppujenlopuksi aika vähän siitä, ketä metsässä asuu. Mitä pienempään mennään ja mitä lähemmäs maanpintaa tai maanpinnana alapuolelle mennään, sitä vähemmän ymmärrämme ketä kaikkia siellä asuu ja mitä ne oikein tekee, kertoo luontopedagogi Mari Wikholm Kuopion luonnontieteellisestä museosta.

Mutta mitä on vielä löytämättä?
– Mitä huonommin lajiryhmä tunnetaan, sitä todennäköisempää on että sieltä löytyy uusia lajeja. Putkilokasveja löytyy aika harvoin, ne tunnetaan jo aika hyvin, mutta jos mietitään limasieniä, jotka ovat aika kummallinen porukka tai ihan tavallisiakin sieniä kuten seitikkejä, niin sieltäkin on tutkimusprojektin aikana löytynyt ihan uusiakin lajeja.

Mutta nyt ensin museoon ja sitten metsään tutkimusretkelle:

KuunteleKesto: 25’44”

 

JÄTÄ VASTAUS