Digitaalisuutta hyödyntävä opetus: ei loikkien vaan pienin askelin

Koulujen digiloikan perään on huudeltu jo jokunen vuosi, mutta moni asiantuntija toivoo loikkimisen sijaan pieniä, mutta sinnikkäitä askeleita. Tätä mieltä on myös kuopiolainen pitkän linjan tieto- ja viestintätekniikan kehittäjä, tutoropettajamentori Jarno Bruun. – Opettajan oma osaaminen ja innostus ovat digitaitojen edistämisen a ja o, ja siksi opettajien osaamiseen kannattaa satsata.

Mistä puuta ja osaamista kun biotuotealan jätti-investoinnit realisoituvat?

Opettaja Janne Jalkanen pyörittelee tuliterää Ponssen ajokonetta pohjoissavolaisessa metsässä. Kone ryömii taitavasti kantojen ja ryteikköjen yli ja nostelee kouralla jo kaadettuja runkoja kyytiin. Kyydissä on tällä kertaa alan opiskelijoiden sijasta toimittajia, joille kerrotaan metsien tilanteesta sekä puun riittävyydestä metsäteollisuuden tulevia tarpeita ajatellen.

Restonomiopinnot: pop up -ravintola on elävä oppimisympäristö

– Opiskelijoille tämä on erittäin hyvä harjoitus ja aito asiakastilannekokemus. Opiskelijat oppivat tässä koko prosessin, että mitä kaikki on tavarantilauksesta, työvuorolistojen suunnittelusta ruokaohjeiden tekemiseen ja asiakaspalautteiden käsittelyyn saakka, kuvaa lehtori Seija Mäki Savonia-amk:n pop up -ravintolaviikon antia.

Digitaidot karttuvat vertaisoppimalla

Pyörön koulun 6 A -luokan lattialla huristelee toistakymmentä pientä Edison-robottia. Robotit seuraavat valoa, vaihtavat suuntaa taputuksesta tai ottavat matsia toisten robottien kanssa sumopainiareenalla. Menossa on koulun VerDi-tunti eli digitaitojen oppiminen vertaisoppimisen avulla.

Väitös: koulupihaympäristö on koulun aarre

– Fyysinen koulupihaympäristö ei ole neutraali koulutoiminnan tausta, vaan oppilaiden hyödyntämä ja heihin aktiivisesti vaikuttava tekijä. Lapsia siis kannattaa kuunnella koulupihan suunnittelussa, toteaa koulupihan merkityksestä alakoulun oppilaille väitellyt KM Päivi Vesala.

Aivot ovat tietotyöläisen tärkein työkalu

Itä-Suomen yliopiston Aducaten Tuloksellista tietotyötä -hankkeessa on etsitty työn mielekkyyttä ja kokeiltu uusia tietotyöläisen työskentelytapoja. – Tärkein työvälineemme ei ole tietokone eikä kännykkä, vaan aivot, toteaa suunnittelija Arttu Puhakka Aducatesta.

Tohtoreiden työttömyys pahenee – mitä tekevät yliopistot?

Kuluneella viikolla on uutisoitu tohtoreiksi väitelleiden alati pahenevasta työttömyydestä. Työttömiä tohtoreita on enemmän kuin koskaan aiemmin eli jo toista tuhatta. Mitä tilanteesta ajatellaan yliopistoissa – joko työllistymisen haasteet painavat opiskelijoiden mieliä?

Tuoreimmat