Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Alzheimerin tauti on muistisairaus, joka koskettaa suoraan tai epäsuorasti suurta osaa suomalaisista. Keskivaikeaa tai vaikeaa Alzheimerin tautia sairastaa arviolta 70 000 - 80 000 suomalaista, mikä tekee siitä Suomen yleisimmän muistisairauden. Väestön ikääntyessä määrän oletetaan edelleen kasvavan. Tämän vuoksi Alzheimerin tautiin liittyy myös paljon tutkimuksellisia intressejä.

Itä-Suomen yliopiston professori Hilkka Soininen kertoi Ikääntyvien yliopistossa Alzheimerin taudin nykytutkimuksesta ja uusista hoitomuodoista.

– Alzheimerin taudin tyypillinen oire on muistin ongelma, tämä ilmenee vaikeutena oppia uusia asioita ja lähiajan tapahtumien muistaminen vaikeutuu, Soininen kuvailee taudin oireita.

– Ihan niitä ensimmäisiä ongelmia joita saattaa olla on nimenomaan tällaisten isojen asiakokonaisuuksien oppiminen voi olla vaikeampaa. Nimenomaan se mieleen palauttaminen on työläämpää, tulee työssä hitautta ja epävarmuutta, kysellään toistuvasti samoja asioita ja kerrotaan vanhoja juttuja uutena.
– Myös suoriutuminen uusissa ja vaativissa tilanteissa on heikentynyt.

Muistivaikeudet liittyvät myös normaaliin vanhenemiseen, mikä tekee muistisairauksien havaitsemisesta vaikeaa. On helppoa ajatella, että oireet johtuvat ikääntymisestä. Soininen painottaakin luennossaan varhaista havaitsemista ja erityisesti ennaltaehkäisyn merkitystä.

Mistä Alzheimerin taudissa on kyse, mihin tutkimuksen mielenkiinto nyt kohdistuu? Entä miten Alzheimerin tauti diagnosoidaan ja millaista hoitoa sairauteen on tarjolla? Kuuntele Soinisen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 55’26”


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Vastaa