Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Internet on mullistanut maailmamme kohtalaisen lyhyessä ajassa. Aikuisilla riittää tekemistä heidän yrittäessään pysyä mukana lasten ja nuorten surffailussa ja verkkopalveluiden käytössä. Toisaalta taas osa vanhemmista on hyvinkin eteviä verkon käyttäjiä itsekin. Mutta paljonko vanhemman tarvitsee sitten nuorten netinkäytöstä tietää?

Tätä pohdittiin Savon ammatti- ja aikuisopistolla järjestetyssä vanhempainillassa, jossa teemoina olivat muun muassa sosiaalinen media, pelaaminen ja unentarve.

Nuorten palvelu ry:n nuorisoagentti Helmi Korhonen katsoo, etteivät aikuiset niin kovin pihalla ole, vaikka verkkotrendien mukana pysyminen voikin joskus olla vaikeaa.
– Olen huomannut, että aikuiset on yllättävänkin tietoisia. Annan suomalaisille vanhemmille siitä tosi paljon peukkua, Korhonen kiittelee.

– Netti sisältää paljon hyviä mahdollisuuksia, paljon positiivista energiaa. Mutta se totta kai sisältää myös riskipaikkoja ja negatiivista sisältöä. Ohjataan nuoria oikeaan suuntaan, käyttäytymän hyvin ja käyttämään internettiä oppimisen välineenä.

Kaikki mitä nuori tekee verkossa ei edes kuulu vanhemmille. Siinä tasapainoillaankin riittävän kiinnostuksen ja kyttäämisen välimaastossa. Toisaalta myös rajoittaminen on monesti vaikeaa. Silloinkin, kun sille olisi tarvetta.
– Kyse on mielestäni siitä, että aikuiset eivät oikein uskalla rajoittaa verkkokäyttäytymistä. Jotenkin lähdetään siitä näkökulmasta, että pelkkä ruutuaika kertoo verkon käytöstä. Tai ylipäätään koetaan, etten voi ottaa lapseltani läppäriä tai puhelinta pois, Korhonen toteaa.

Joskus tarvitsisi silti vain pysyä lujana.
– Itse pyrin myös kannustamaan siihen, että meillä aikuisilla on myös velvollisuus ja ennen kaikkea oikeus kasvattaa nuoria.

Vanhempainillan aikana puhuttiin myös unesta. Netissä roikkuminen ja pelaaminen nipistävät nimittäin monesti uniaikaa. Kuopion kaupungin opiskeluhuollon psykologi Eveliina Ulvinen patistelikin tilaisuudessa niin nuoria kuin aikuisiakin kiinnittämään unen määrään ja laatuun riittävästi huomiota.
– Kyllä se varmasti on sellainen asia, johon suurin osa meistä voisi kiinnittää enemmän huomiota. Sitä ei välttämättä ymmärretä, kuinka suuri asia se on meidän jaksamisen kannalta, Ulvinen toteaa.

Riittävä uni on myös turvallisuuskysymys. Jo liikkuminen liikenteessä tuo väsyneenä oman riskimomenttinsa, mutta etenkin ammatillisessa koulutuksessa käytetään usein erilaisia koneita ja laitteita, joiden huolimaton käyttö voi olla vaarallista.
– Täällä on tosi paljon aloja, joissa tapaturmariski on aika suuri jos ollaan väsyneitä.

Kuuntele Korhosen ja Ulvisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 20’15”

Kuuntele myös vanhempainillasta taltioidut puheenvuorot:

Tervetuloa!

Tuuli Pieviläinen

Opiskelijahuollon koordinaattori, Savon ammatti- ja aikuisopisto

kuuntele Kesto: 4’23”

Suuntana pelisivistys

Minna Riekkinen

Pelituki-hanke
Kuopion kriisikeskus

kuuntele Kesto: 40’53”

Minä peliharrastajana

Antti Hänninen

Datanomiopiskelija
Savon ammatt-i ja aikuisopisto

kuuntele Kesto: 7’20”

Seuraava vanhempainilta pidetään Savon ammati- ja aikuisopistolla 15.4.2015. Tuolloin paneudutaan päihteisiin, mielenterveyteen ja riippuvuuksiin.

Vastaa