Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Kuopion tohtoripromootiossa vihittiin kunniatohtoriksi myös Jyrki Katainen.

Kuopiossa juhlittiin tänään näyttävästi Itä-Suomen yliopiston tohtoripromootiota. Promootiossa vihittiin kaikkiaan 146 tohtoria, enemmän kuin missään aikaisemmassa Kuopion kampuksen promootiossa. Lisäksi vihittiin 12 kunniatohtoria. Kuopion Musiikkikeskuksella järjestetyn promootioaktin jälkeen juhlava promootiokulkue eteni keskustan halki ekumeeniseen kiitospalvelukseen Kuopion Kaupunginteatterille.

Itä-Suomen yliopiston rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan promootiokulkue kaupungin katukuvassa symboloi arvokkaalla tavalla yliopiston ja yliopistokaupungin yhteyttä.

– Vaikka tiede on kansainvälistä ja siten yliopistojen ensisijainen tavoite on kansainvälinen menestys, ei pidä unohtaa alueellisen vuorovaikutuksen merkitystä. Kaupunkien menestys riippuu yliopistosta, mutta myös yliopiston menestys riippuu kaupungeista ja niiden vetovoimasta, Mönkkönen totesi promootioaktin tervehdyspuheessaan.

Promoottoreina eli nuorten tohtorien ja kunniatohtorien vihkijöinä toimivat ansioituneet professorit Kuopion promootioon osallistuvista tiedekunnista: dekaani Jukka Jurvelin luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnasta, akatemiaprofessori Asla Pitkänen terveystieteiden tiedekunnasta sekä professori Juha Hämäläinen yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnasta.’

Promoottorin puheen promootioaktissa pitänyt Pitkänen kannusti tiedeyhteisöä ja nuoria tutkijoita suhtautumaan positiivisesti toimintaympäristön jatkuvaan muutokseen. – Menestyksekkäimmät tutkijamme ovat niitä, jotka ovat tutkimuksessaan kyenneet reagoimaan ja adaptoitumaan nopeasti ja ennakkoluulottomasti kulloiseenkin metodologiseen ja konseptuaaliseen toimintaympäristöön.

– Nyt kasvamassa oleva akateeminen sukupolvi on valmistettava kulttuuriin, jossa muutos on olennainen osa menestyvää toimintaympäristöä pikemminkin kuin uusi stressin aihe, Pitkänen totesi.

Promovoitavien tohtorien joukosta ensimmäisellä kunniasijalla vihittäväksi priimustohtoriksi oli valittu FT Joakim Riikonen. Priimustohtorin tehtävä promootioaktissa on osoittaa vihittävien tohtorien edustajana näiden oppineisuus vastaamalla oppiaineensa professorin esittämään kysymykseen.

Väitöskirjatyössään uudentyyppistä nanohuokoiseen epäorgaaniseen materiaaliin pohjautuvaa lääkeainekuljetinta kehittänyt Riikonen vastasi professori Vesa-Pekka Lehdon kysymykseen muun muassa siitä, miksi huokoisia materiaaleja pitäisi hyödyntää lääkkeiden annossa. – Niiden avulla voidaan helposti hallita lääkeaineita nanokokoluokassa. Näin ollen ne mahdollistavat edullisen ja turvallisen tavan nanolääketieteen tuomien mahdollisuuksien hyödyntämiseen, Riikonen kertoi.

Promootiojuhlallisuudet jatkuvat vielä iltamyöhään, jolloin tanssitaan perinteisiä tansseja promootiotanssiaisissa ja kuullaan puhe aamunkoitolle, jonka pitää promootiotoimikunnan puheenjohtaja Tomi-Pekka Tuomainen. Torstain yleisöluennolla ja soihdunkiillotusjuhlalla käynnistyneeseen kolmipäiväiseen ohjelmaan kuuluu vielä promootioristeily lauantaina.

Lisää Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen tohtoripromootion liittyvää materiaalia:

Itä-Suomen yliopiston tohtoripromootio Kuopiossa 4.-6.6.2015

Vastaa