Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Suomeen saapuu tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita ja keskustelu maahanmuuton ympärillä on käynyt kiivaana koko syksyn. Miksi keskustelu maahanmuutosta ja etenkin rasismista ja sen ilmenemismuodoista on niin kovin räjähdysherkkä aihe?

– Ajattelen, että siinä voi olla kysymys yhdeltä osin siitä, että nämä ovat kysymyksiä, jotka tulevat hyvin lähelle jokaista meistä. Puhumme kysymyksistä kenellä on ihmisarvo ja kenellä on oikeus määrittää kuka ihminen on arvokas ja kuka ei ole. Ne ovat kysymyksiä, joihin olemme kaikki osallisia ja joudumme pohtimaan syvästi, että mikä on oma suhtautumisemme erilaisuuteen. Vastaukset eivät ole aina mukavia, selittää tutkijatohtori Tiina Sotkasiira.

Sotkasiira on tutkinut Suomen kotouttamiskäytäntöjä somalien näkökulmasta.

– Tutkimusta on tehty Lieksassa, jonne muutti somalitaustaisia maahanmuuttajia noin kuusi vuotta sitten. Tilanne, miten Lieksassa kuvattiin alkuaikoja, on hyvin samantyyppinen kuin mitä ihmiset kuvaavat nyt paikkakunnilla, joihin on perustettu vastaanottokeskuksia.

Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto: 18’17”

Vastaa