Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Ruokailu on meistä monille hyvin sosiaalinen tapahtuma. Mutta millainen on yksinäisyyden ja syömisen yhteys? Tätä pohti huhtikuussa Kuopiossa järjestetyssä Café Smartissa Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yliopistonlehtori Leila Karhunen.

Karhunen toteaa, että tunteet vaikuttavat meidän syömiseemme, ja se on aivan normaalia. Yksinäisyys stressinkaltaisena tilana voi vaikuttaa syömiseen kahtalaisesti:
– Osa meistä vähentää stressaantuessaan ja yksinäisyyttä kokiessaan syömistään, osa meistä lisää sitä.

Yksinäisyys voi johtaa lohtusyömiseen, jolloin ruuasta tulee ystävän korvike, lohduke.
– Jos ruokaa aletaan käyttämään tunteiden säätelyn välineenä, ruuan avulla käsitellään käsittelemättömiä tunteita, se voi muodostua joissain tilanteissa henkilölle ongelmaksi.

Kuuntele Karhusen esitys kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 11’08”

Katso myös:

Juho Saari: Suomalaisten yksinäisyys

Café Smart -sarjan taltiointeja:

Rohkeat naiset hoivayrittäjinä

Minnan päivien ohjelman yhteydessä pohdittiin myös naisyrittäjyyttä. Hyvinvointipalvelujen professori Sari Rissanen puhui Itä-Suomen yliopiston tiedekahvilassa otsikolla Rohkeat naiset hoivayrittäjinä.

Miten kipua pitäisi hoitaa?

Kivun hoidon käypä hoito -suositukset julkaistiin vuosi sitten joulukuussa. Suositusten mukaan kivun hoito perustuu ensisijaisesti lääkkeettömiin hoitomuotoihin. Lääkkeellinen hoito on kuitenkin käytännössä usein se, mitä lääkärillä määrätään. Miten kipua siis pitäisi hoitaa?

Yksinäisyyden yhteydet elintapoihin, syömiseen ja painoon

Ruokailu on meistä monille hyvin sosiaalinen tapahtuma. Mutta millainen on yksinäisyyden ja syömisen yhteys? Näitä asioita käsitteli huhtikuussa Kuopiossa järjestetyssä Café Smartissa kliinisen ravitsemustieteen yliopistonlehtori Leila Karhunen.

Suomalaisten yksinäisyys

Viidennes suomalaisista kokee itsensä yksinäisiksi. Syvemmin tarkastelemalla havaitaan, että noin viisi prosenttia suomalaisista on minuudeltaan yksinäisiä. Hyvinvointisosiologian professori Juho Saari puhui suomalaisten yksinäisyydestä Café Smartissa.

Vastaa