Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kuuluuko ruokavalioosi runsaasti auringonkukkaöljyä tai rypsiöljyä, siemeniä ja pähkinöitä? Jos vastasit kyllä, niin elimistösi linolihappopitoisuus on todennäköisesti varsin hyvä.

Mitä suurempi on veren linolihappopitoisuus, sitä pienempi on ennenaikaisen kuoleman riski, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo, jota suomalaiset saavat eritoten rypsiöljystä ja siitä tehdyistä levitteistä.

Mutta ei niin hyvää ettei jotain pahaakin, nimittäin linolihapon on arveltu lisäävän kroonisten sairauksien riskiä lisäämällä elimistön matala-asteista tulehdusta.

Onko linolihappo siis hyvis vai pahis?

– Ehdottomasti hyvis. Suurempi linolihapon saanti ruuasta tai suurempi pitoisuus elimistössä ovat yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin 2 diabeteksen riskiin ilman, että esimerkiksi syöpäsairauksien riski olisi lisääntynyt, vastaa FT, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.

Ravitsemussuosituksissa monityydyttymättömiä rasvahappoja eli omega-3 ja omega-6 suositellaan saatavan 5-10 % energiasta. Tästä määrästä vähintään 1 energiaprosentti tulisi tulla omega-3-rasvahapoista, joten käytännössä linolihapolle saantisuositus on 4-9 energiaprosenttia

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 22’29”

Vastaa