Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Mitäpä jos muistisairauden riskin voisi selvittää yksinkertaisilla verikokeilla? Neurologi Juho Tynkkysen väitöstutkimuksessa selvitettiin sydän- ja verisuonisairauksiin liitettyjen veriarvojen käyttöä dementiariskin ennustamisessa.

LL, neurologian erikoislääkäri Juho Tynkkynen
LL, neurologian erikoislääkäri Juho Tynkkynen

Näitä veriarvoja olivat sydämen vajaatoiminnan arvioinnissa käytössä oleva peptidi ja sydänlihaksen soluvauriosta kertova troponiini. Tulosten perusteella sydämen vajaatoimintaa kuvaava peptidi parantaa dementiariskin ennustetta jopa kymmenen vuoden päähän ja sydänlihaksen hapenpuutetta ilmaiseva troponiini jopa 20 vuoden päähän.

– Ennustamisen tärkeys perustuu siihen, että jos saisimme haarukoitua sen osan väestöstä, jolla muistisairauksien riski on suurempi, niin pystyisimme paremmin kohdentamaan ennaltaehkäiseviä toimia juuri niille, jotka niistä eniten hyötyisivät, Tynkkynen kertoo.

 

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 14’59”

 

Neurologi Juho Tynkkysen väitöskirja Sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvät biomerkkiaineet dementiariskin ennustamisessa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 15.12.2017.

Vastaa