Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kun asioit apteekissa, lääkerobotti toimittaa apteekin ammattilaiselta tilaamasi lääkkeen varastosta suoraan tiskille. Vanhusten palvelutalossa ikäihminen istuu keinutuolissa sylissään kosketukseen reagoiva, pehmeästi kehräävä kissa. Robotisaatio hoito- ja hoiva-alalla voi olla kaikkea tätä ja paljon muuta.

Automaatio ja robotiikka ovat tuttuja juttuja vaikkapa tehdastyössä, mutta terveydenhuollon piirissä aihe on varsin uusi. Tulevaisuudessa roboteilla voidaan korvata likaisia, raskaita ja yksitoikkoisia töitä, toisaalta hoivarobotti voi avustaa vanhusta vaikkapa sängystä ylös tai lämmittää kotona asuvan muistisairaan ruoka-annoksen. Humanoidirobotti puolestaan voi innostaa lapsityhmää liikkumaan.

Mahdollisuudet kuulostavat rajattomilta, mutta maltti on hyvä pitää mielessä. Hoitoyön etiikkaa tutkiva dosentti Mari Kangasniemi korostaa, että hoitorobotiikka on keino hyvän hoidon saavuttamisessa.

– Robotiikan tulee olla keino hyvän hoidon ja palvelun tuottamisessa ja totuttamisessa. Ei päämäärä sinänsä, vaan apuvälineenä sekä asiakkaille ja potilaille että henkilökunnalle saavuttaa se, mikä terveydenhuollon tehtävä on, Kangasniemi tiivistää.

KuunteleKesto: 17’16”

 

Katso myös:

Nao-robotti on monialaisuuden taidonnäyte

Vastaa