Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Aivovaltimon pullistumien eli aivovaltimoaneurysmien muodostumista ja puhkeamista voi olla tulevaisuudessa mahdollista ehkäistä lääkehoidolla.

Pullistuma voi puhjetessaan aiheuttaa hengenvaarallisen lukinkalvonalaisen verenvuodon, joka johtaa kuolemaan noin 40 prosentilla sairastuneista potilaista ja pysyviin haittoihin suurella osalla vuodosta selvinneistä.

Jos aivovaltimoaneurysma arvioidaan puhkeamisalttiiksi, voidaan sitä tällä hetkellä hoitaa kirurgisella tai suonensisäisellä toimenpiteellä, mutta ehkäisevää lääkehoitoa ei toistaiseksi ole. Siksi tuore tutkimustulos lääkehoidon löytymisestä kuulostaa todelliselta läpimurrolta aivovaltimoaneurysmien hoidossa.

– Jos meillä tulevaisuudessa on lääkehoito, jolla voidaan osa aneurysmista hoitaa tai voidaan joissain tilanteissa tarjota lääkehoitoa hoitotoimenpiteen vaihtoehtona, niin kyllä se on kyllä iso askel potilaiden hoidossa. Tosin ihan vielä emme ole siellä asti, että voisimme kirjoittaa potilaalle reseptin tietystä lääkkeestä, mutta nyt on löydetty mekanismi, johon vaikuttamalla voidaan aneurysman muodostumista ja kasvua ehkäistä, kertoo dosentti Juhana Frösen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 16’40”

 

JÄTÄ VASTAUS