Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Koneen Säätiö on tehnyt kahden miljoonan euron lahjoituksen kolmelle suomalaiselle tieteen ja taiteen aloilla toimivalle yliopistolle. Koneen Säätiö kertoo tiedotteessaan, että yliopistojen resurssileikkaukset ja tiedepoliittiset toimet kaventavat tutkimuksen ja opetuksen vapautta sekä tieteen autonomiaa.

Säätiön mukaan yliopistojen profiloitumiseen ohjaava rahoitus johtaa hyödyttömiksi koettujen alojen lakkauttamiseen, ja pahimmillaan siihen, että koko Suomeen jää enää vain yksi yliopistollinen laitos, jossa tutkitaan esimerkiksi saksan kieltä tai ekologiaa.

Tällaisen kehityksen seurauksena säätiössä arvellaan tutkimuksen näkökulmien supistuvan, koulukuntiin sopimattomien tutkijoiden siirtyvän ulkomaille ja Suomessa yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvan asiantuntijuuden yksipuolistuvan.

Myös taiteeseen ja taidekoulutukseen kohdistuu paineita tuottaa tiettyjä yleisöjä suoraan palvelevaa taidetta. Seurauksena taiteen vapaus ja yhteiskunnalle välttämätön taiteen kautta uuden löytämisen alue pienenevät.

Koneen Säätiön hallitus päätti helmikuussa tukea tieteen ja taiteen vapautta kolmessa suomalaisessa yliopistossa yhteensä kahdella miljoonalla eurolla. Rahoitus liittyy käynnissä olevaan yliopistojen pääomakeräykseen. Tuen saajia ovat Itä-Suomen yliopisto (800 000 euroa), Jyväskylän yliopisto (800 000 euroa) ja Taideyliopisto (400 000 euroa). Rahoituksen käyttöalaa säätiö ei määrittele vaan luottaa yliopistojen kykyyn arvioida, miten se parhaiten edistää vapaata tiedettä ja taidetta.

JÄTÄ VASTAUS