Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kaksi kertaa päivässä, kaksi minuuttia kerrallaan, aamun ja illoin – tämä hampaidenhoidon ohje on meille kaikille tuttu. Harmillista kyllä suositus ei toteudu parhaalla mahdollisella tavalla vaikka suun terveys vaikuttaa merkittävästi yleiseen terveydentilaan. Etenkin iäkkäillä suun terveys vaikuttaa elämänlaatuun, yleisterveyteen ja ravitsemukseen.

– Suussa olevat tulehdukset voivat levitä suun ympäristöön tai suun bakteerit voivat kulkeutua keuhkoihin ja sydämeen aiheuttaen siellä ikäviä ongelmia. Suun bakteerit voivat aiheuttaa myös matala-asteisen tulehdustilan kehoon, joka vaikuttaa moniin kansansairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen, kuvaa suunterveyden merkitystä erikoishammaslääkäri, HLT Annamari Nihtilä Itä-Suomen yliopistosta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yksilöllisellä suun hoidon opastuksella saatiin iäkkäiden kotihoidon asiakkaiden suut puhtaammiksi. Monitieteisessä Nutrition, Oral health and Medication -interventiotutkimmuksessa arvioitiin ravitsemuksen ja suunterveyden intervention vaikutuksia 75 vuotta täyttäneiden kotihoidossa olevien ravitsemustilaan, suunterveyteen ja toimintakykyyn.

– Interventioryhmän asiakkaille annettiin yksilöllinen tarpeen mukainen suun hoidon ohjeistus ja siellä nähtiin merkittävä positiivinen muutos eli plakkihampaiden määrä oli vähentynyt ja proteesien puhtaus oli parantunut, Nihtilä kertoo.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 16’09”

 

JÄTÄ VASTAUS