Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Voiko havupuiden sisältämistä bioaktiivisista yhdisteistä valmistaa antibiootteja? Tätä kysyy post doc -tutkija Virpi Virjamo. Virjamon tutkimusidea palkittiin loppuvuodesta Slush-teknologia- ja kasvuyritystapahtumassa Skolar Award –tiedepitchauspalkinnolla.

Virjamo toteaa, että havupuita eli Suomen vihreää kultaa ei ole vielä hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla.

– Tähän asti metsien hyödyntämisessä pääpaino on ollut puumassan hyödyntämisellä. Varmasti on vielä paljon mahdollisuuksia, jotka ovat jääneet huomaamatta niissä yhdisteissä, joita puussa on pienissä määrissä. Sieltä voisi löytyä uudenlaisia tulovirtoja, Virjamo kertoo.

Virjamon tutkimus keskittyy alkaloideihin, joita kasvi käyttää esimerkiksi puolustautuakseen kasvinsyöjiä vastaan.
– Tavoitteena on selvittää, mihin puut tarvitsevat näitä yhdisteitä ja edelleen voisiko näitä yhdisteitä käyttää myös lääketeollisuudessa.

Kasviperäisillä lääkeaineilla on Suomessa hyvin pitkä historia. Esimerkiksi kuusen pihkaa on käytetty ihotautien lääkinnässä.
– Havupuista tunnetaan paljonkin antimikrobisia aineita. Havupuiden suhteen tutkimuksen näkökulmasta kiinnostaa on se, että niiden kemia poikkeaa lehtipuiden kemiasta ja siitä tiedetään vähän, siellä on uusi tuntematon alue.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 12’52”

 

JÄTÄ VASTAUS