Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Veren rasvahapot paljastavat mitä lapsesi pistää suuhunsa, näin otsikoi TtM Taisa Venäläinen väitöstutkimuksensa tiedotteen.

TtM Taisa Venäläinen

Venäläinen tutki verestä erotetun plasman rasvahappokoostumusta, joka kuvastaa lasten ruokavaliossa sekä rasvan että hiilihydraattien laatua. Veren rasvahapoista näkyy niin runsas karkin syönti eli sokerin saanti kuin täysjyväviljatuotteidenkin merkitys.

Mutta kuinka puuttua lapsen terveydelle epäsuotuisaan ruokavalioon?

– Elintapaohjauksella voidaan vaikuttaa lasten ruokavalion rasvan laatuun suosittelemalla pehmeän kasvirasvan käytön lisäämistä. Runsaasti kasvirasvalevitteitä käyttävillä oli plasmassa vähemmän tyydyttyneitä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, minkä on osoitettu olevan terveydelle eduksi, Taisa Venäläinen kertoo.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 11’58”

 

TtM Taisa Venäläisen väitöstutkimus Plasman rasvahappokoostumus, ruokavalio sekä aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaara lapsilla – Yhteydet poikkileikkausasetelmassa sekä elintapaohjauksen vaikutus tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 31.3.2017.

 

Vastaa