Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Valo, suurennus ja instrumentti – siinä mikrokirurgian tärkeimmät elementit tarkkasormisen kirurgin lisäksi. Pienenpienten kohteiden parissa työskentely mikroskoopin avulla vaatii kirurgilta äärimmäistä osaamista ja jatkuvaa käden taitojen harjaannuttamista.

Yhtä lailla tärkeässä osassa on koko leikkaussalin tiimi: leikkaushoitaja lukee kirurgin ajatuksia ja ojentaa oikean instrumentin juuri oikeaan aikaan ja oikeassa asennossa kirurgin käteen.

Mikrokirurgiaa käytetään tyypillisimmin neurokirurgiassa, silmäkirurgiassa sekä nenä- ja kurkunpääleikkauksissa, mutta yhtä lailla myös vaikkapa plastiikkakirurgiassa sekä silmäkirurgiassa.
– Mikrokirurgian avulla tehtäviä toimenpiteitä ja sitä käyttäviä eri alojen lääkäreitä on KYSissä tehdyn selvityksen perusteella yllättävänkin paljon, toteaa neurokirurgiaan erikoistuva lääkäri Antti-Pekka Elomaa.

Elomaa toimii koordinaattorina toimintaansa juuri aloittavassa Itä-Suomen mikrokirurgiakeskuksessa. Koko Suomenkin mittapuulla harvinaisen keskuksen tavoitteena on tuoda mikrokirurgiset harjoitteet vapaasti ja ajasta riippumatta kaikkien kirurgian alojen käyttöön ja näin ollen kehittää ja ylläpitää mikrokirurgista osaamista.

Mikrokirurgiakeskus toimii paitsi harjoittelun myös tutkimuksen apuvälineenä. Meneillään on muun muassa tutkimus aistinelinten analytiikan kehittämiseksi. Tavoitteena on luoda uusia sovellutuksia mikrokirurgian sujuvuuteen.

Anne Heikkinen kävi tutustumassa Itä-Suomen mikrokirurgiakeskuksen toimintaan ja siellä tehtävään tutkimukseen. Ihan aluksi lähdemme kuulostelemaan leikkaussalin arkea neurokirurgisen leikkauksen osalta, haastateltavana on ylilääkäri Timo Koivisto:

KuunteleKesto: 36’19”

Vastaa