Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
TtM Pirjo Hakkarainen

Suurin osa tyypin 1 diabeetikoista selviytyy työelämässä yhtä hyvin kuin muu väestö, mutta töitä tehdään joskus hoitotasapainon kustannuksella. Näin toteaa aihetta selvittänyt TtM Pirjo Hakkarainen.

Hakkaraisen väitöstutkimuksesta käy ilmi, että tyypin 1 diabeetikoilla on monia työn ja diabeteksen yhdistämiseen liittyviä haasteita. Tutkimus osoitti myös, että moni diabetesta sairastava on salannut diabeteksensa työtovereiltaan ja lähiesimiehiltään. Yhdeksän prosenttia tutkittavista oli kokenut syrjintää työelämässä sairautensa vuoksi.

– Työn ja diabeteksen yhdistämisen haasteet liittyvät matalan sokerin mahdollisuuteen. Se voi tuntua heikotuksena, huimauksena, hikoiluna tai ärtymyksenä ja johtaa jopa tajuttomuuteen. Voi siis syntyä vaaratilanteita sekä itselle että työstä riippuen myös muille, Hakkarainen kertoo.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 17’06”

 

Terveystieteiden maisteri Pirjo Hakkaraisen “Type 1 diabetes and work” tarkistettiin Itä-Suomen yliopistossa 1.12.

Vastaa