Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 06.00-07.00 ja uusintana sunnuntaina klo 17.15-18.15.

Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 31.1.2016

Syömisen jalo taito on hukassa monilta. Savon ammatti- ja aikuisopiston No hate -teemaviikolla puhuttiin suvaitsevaisuudesta. Muotoilu ja salibandy ovat mainio yhdistelmä. Sunnuntaina on kynttilänpäivä - miten kynttilät liittyvät kristilliseen perinteeseen?

Aspekti 9.8.2015

Kertooko vaaka totuuden terveydestä? Paljonko vanhemman tarvitsee tietää nuorten netinkäytöstä? Miten unirytmistä saa taas kiinni loman jälkeen, entä jos nukkumattia ei näy ei kuulu? Filosofiakahvilassa aiheena velkaantunut ihminen.

Aspekti 27.3.2016

Ohjelmasarjassamme Kirkon pyhät ollaan pääsiäisen tunnelmissa. Tällä viikolla vietettiin vesipäivää - pääsemme tutustumaan miniatyyrikokoiseen vesilaitokseen ja kuulemme vesiturvallisuudesta. Tutustumme myös suurimpaan keskiajan jälkeen rakennettuun kivikirkkoon ja kuulemme asiaa lasten ylipainosta ja e-vitamiinista.

Aspekti 9.7.2017

Hormonihäiriköiden vaikutuksista ihmisiin on puhuttu paljon, mutta miten ne vaikuttavat luonnossa? Mitä yhteyksiä löytyy Trumpin maahantulokiellosta, Turkin hallituksen oikeusvaltiokäsityksestä ja Sipilän hallituksen lainvalmistelusta? Pianistina koirien, susien ja kissojen maailmassa.

Aspekti 12.7.2015

Museotyö on ennaltaehkäisevää konservointia. Hydrolinen tiloihin Siilinjärvelle on rakennettu robottiteknologiaa sisältävä teollisuusautomaation oppimisympäristö. Yksityisomaisuus ja yhteisomaisuus: filosofiasta globaalipolitiikkaan.

Aspekti 28.4.2018

StopDia-tutkimushankkeen verkkosivuilta löytyvä diabeteksen riskitesti avattiin verkossa reilu vuosi sitten. Tietokonepelit voivat olla motivoiva ja kustannustehokas hoitomuoto kuntoutuksen saralla. Väitöstutkimuksessa selvitettiin ruokakuvien aiheuttamia fysiologisia vasteita eli millaisia reaktioita syntyi kun koehenkilöille näytettiin kuvia ruuista. Viime kesänä noin 160 opiskelijaa eri puolilta Suomea suoritti kieliopintoja verkkokurssin avulla.

Aspekti 4.10.2015

Millainen on runsaasti liikkuvan ruokavalio? Miltä Suomen ilmasto näyttää viimeisimpien tutkimusten valossa? Parempaa sisäilmaa huonekasvien avulla. Hyvän työpäivän tarina. Koulutaipaleen alku sujuvaksi.

Aspekti 5.5.2018

Camelinaöljy on osoittautunut hyödylliseksi sydän- ja verisuoniterveydelle. Ateismi yhteiskunnallisena ilmiönä. Millainen on brändäyksen graalin malja? Mikä helatorstai?

Aspekti 7.2.2016

Miksi astma puhkeaa? Filosofiakahvilassa kuullaan tragedian, etiikan ja politiikan kosketuspinnoista. Kuinka surun prosessi saadaan liikkeelle, entä kuinka kohdata sureva omainen? Mikä merkitys laskiaisella on uskonnollisesta näkökulmasta?

Aspekti 31.12.2017

Mitä löytyy aikakapselista, joka on juuri suljettu sadaksi vuodeksi Kuopion kauppatorin alle, entä kuinka esineet säilyvät? Mennyt ja tuleva nousevat esiin kalenterivuoden vaihtuessa myös kirkollisissa teemoissa, mutta sinänsä uudenvuoden juhla ei ole mitenkään erityisen kirkollinen juhla. Filosofiakahvilassa käsitellään hyve-etiikkaa.

Tuoreimmat