Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Uni on ollut terveystekijänä yhä enemmän esillä mediassa ja ihmisten ajatuksissa. Eikä syyttä, uni on kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyteen vaikuttava tekijä. Tästä näkökulmasta onkin yllättävää, miten vähän hyvästä unesta loppujen lopuksi tiedetään. Ja vielä yllättävämpää, miten vähän siitä monesti välitetään, siellä käytännön arjessa. Uni ja unihäiriöt eivät myöskään kuulu edelleenkään lääkäreiden peruskoulutukseen.

– Unella on merkitys meidän terveyteen, mikä on aika loogista. Me nukumme kolmasosan elämästämme. Meiltä on jollain tapaa unohtunut unen merkitys omaan terveyteemme, toteaa hyvästä unesta Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa puhunut dosenssi Henri Tuomilehto.

Viimeisten vuosien aikana uneen liittyvän tutkimustiedon määrä on kuitenkin lisääntynyt huimasti. Meillä ei kuitenkaan edelleenkään ole tarkkaa tietoa unen merkityksestä.
– Tiedämme vain, että jos ihminen ei nuku lainkaan, hän kuihtuu pois.

– On hyvä huomioida, että unen tarve on meillä kaikilla erilainen, se muotoutuu aikuisuuteen mennessä. Tämän hetken trendinä on, että pihistellään yöunessa ja luullaan, että elimistö siihen tottuu, mutta näin ei tapahdu.

Suorituskyky heikkenee toistuvalla liian vähäisellä unella. Monesti ajatellaan kuitattavan univelat viikonloppuna, mutta tässä ollaan helposti hakoteillä. Normaalipituinen yöuni ei tähän tahdo riittää, ja pidempi uni sotkee unirytmin ja näin myös alkavan viikon.

Unenpuute on myös yhteydessä ylipainoon ja metaboliseen oireyhtymään.
– Se on nähty epidemiologisissa tutkimuksissa ja laboratoriotutkimuksissa. Terveitä nuoria ihmisiä on valvotettu ja katsottu verinäytteillä, miten elintoiminnot muuttuvat. Siellä alkaa tulla sokeriaineenvaihduntahäiriöitä, kun heitä tarpeeksi valvotetaan.
– Mutta ei pelkästään lyhyt yöuni vaikuta terveyteen ja lisää tyypin kaksi diabeteksen riskiä, sama juttu tapahtuu pitkällä yöunella.

Kuuntele Tuomilehdon luento unesta, unen merkityksestä ja uneen vaikuttavista tekijöistä kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 59’59”

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 14.2.2013.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Vastaa