Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kävelemään opetteleva lapsi huikkaa vähän väliä, että katso äiti, minä osaan. Yhtä lailla koulutaivaltansa aloitteleva lapsi kaipaa vanhempaa katsomaan, että mitä osaan ja mitä opin. Näin tiivistää luokanopettaja Outi Lehtonen vanhempien roolia ekaluokkalaisen arjessa.

– Koulussa pyrimme siihen, että meillä olisi vanhempien kanssa matalan kynnyksen yhteydenpitoa. Mieluummin kannatta pienistäkin aisoista ottaa yhteyttä, ei kannata odottaa että ongelma on kasvanut isoksi, kuopiolaisessa Pyörön koulussa opettava Lehtonen neuvoo.

Lapsen koulun aloitus on iso juttu paitsi lapselle itselleen myös koko perheelle.
– Kyllä koko perheen rytmitys ja dynamiikka muuttuu. Pieni koululainen tarvitsee vanhempiaan vielä valtavasti ja lapsen kouluun liittyvistä asioista on hyvä olla aktiivisen kiinnostunut. Ei ne yhtäkkiä kasva isoiksi kesän aikana, kun siirrytään esikoulusta ekaluokalle, Outi Lehtonen tuumaa.

Omia kurjia koulumuistoja ja koulukokemuksia ei kannata kotona kovaan ääneen muistella, sillä vanhemman asenne tarttuu helposti myös lapseen.
– On hyvä muistaa, että
opettaja ja vanhemmat ovat samalla puolella. Lapsen on hyvä olla, kun hän tuntee että aikuiset arvostavat toisiaan, ovat samalla puolella ja pitävät yhdessä huolta lapsen oppimisesta.

Kuuntele Outi Lehtosen haastattelu kokonaisuudessaan; Anne Heikkinen tavoitti hänet heti koulupäivän jälkeen. Millainen päivä oli?

kuuntele Kesto: 18’21”

Katso myös:

Huoltajalle tiedoksi:

  1. Koulutaipaleen alku sujuvaksi
  2. Nuori kaipaa opiskelueväitä kotiväeltä
  3. Opiskelukunto on tärkeä juttu

Peruskoulun käsikirja vanhemmille

  1. Millainen paikka on koulu tänään?
  2. Kuuluuko vastuu lapsen kasvatuksesta kodille vai koululle?
  3. Millaista on nykypäivän opettajuus?
  4. Millaista tukea lapsi kaipaa koulutaipaleelle?

Vastaa