Varusmiesruokailu ei ole pelkää vatsantäytettä

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Millainen ruoka maistuisi varusmiehille? Olisiko se mausteinen nachopaistos, parmesaanikana cherrykastikkeella vai siskonmakkarakastike? Entä kuinka nämä herkut saadaan taipumaan suurtalouskeittiössä valmistettaviksi ja jopa 20 000 varusmiehen lautasille?

Tätä pohdittiin Puolustusvoimien kokkisodassa, joka järjestettiin hiljattain Savonia-ammattikorkeakoululla. Kilpailun tarkoituksena oli kehittää uusia lounasruokia varusmiesruokailuun yhdessä Savonian, puolustusvoimien ja Leijona Catering oy:n kanssa.

– Tarkoituksena on, että voittajajoukkueen annos pääsee mukaan ruokalistallemme. Tosin täällä on ollut niin hyviä annoksia, että voi olla että useampikin näistä nousee ruokalistalle, toteaa keittiömestari Jaakko Sauvola Leijona Cateringista.

Kokkisodan arvovaltainen tuomaristo kiinnitti huomiota annoksen ulkonäköön ja houkuttelevuuteen sekä makuun, mutta myös keittiötyöskentelyyn, työajan hyödyntämiseen, siisteyteen ja annoksen soveltuvuuteen varusmiesruokailuun.

Varusmiesruokailu ei ole keittiömestari Jaakko Sauvolan mukaan pelkkää vatsan täyttämistä, vaan sillä on merkittävä rooli suomalaisen ruokakulttuurin edistäjänä.

– Meillä on mahdollisuus vaikuttaa yhteen ikäpolveen. Ruokalista koostuu kotiruokien klassikoista, mutta sieltä löytyy myös ajanmukaisia ruokia.

Anne Heikkinen pääsi maistelemaan maa-, meri- ja ilmavoimien varusmiesjoukkueiden sekä maavoimien kantahenkilökunnan joukkueen valmistamia herkkuja. Haastateltavina Savonian opetuskeittiössä ovat koulutusvastuupäällikkö Jari Linden Savonia-ammattikorkeakoulusta sekä keittiömestari Jaakko Sauvola Leijona Cateringista:

kuuntele Kesto: 10’36”

Ylälaidan video YouTubessa:

https://www.youtube.com/watch?v=skpWvtbZLDI

Vastaa