Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Alzheimerin taudin oireet ovat meille kaikille tuttuja, mutta mitä aivoissa oikein tapahtuu kun tauti etenee?

FM Mari Takalo

– Tiedämme, että tähän liittyy beta-amyloidipeptidin sekä tau-proteiinin kertymistä tiedollisista aivotoiminnoista vastaaville aivoalueille. Nämä muutokset johtavat synapsien ja hermosolujen toiminnan heikkenemiseen sekä laajamittaiseen hermosolutuhoon, selventää FM Mari Takalo.

Mari Takalon väitöstutkimuksessa selvitettiin muun muassa ravintorasvojen sekä kalaöljyn merkitystä Alzheimerin taudin kehittymiseen.

Takalo kertoo, että ruokailutottumuksilla voi olla merkitystä taudin etenemisessä ja ennaltaehkäisyssä. – Ravinnon kalaöljyllä voi olla hyödyllisiä vaikutuksia. Erityisesti lisäravinteet saattavat tehostaa kalaöljyn positiivisia vaikutuksia tiedollisiin toimintoihin. Kalaöljy vähentää tiettyjen beta-amyloidin tuotantoa säätelevien entsyymien aktiivisuutta.

kuuntele Kesto: 11’52”

Filosofian maisterin Mari Takalon väitöskirja The effect of genes and diet on Alzheimer’s disease-related molecular mechanisms – Influence of ubiquilin-1 and dietary lipids tarkastetiin Itä-Suomen yliopistossa 4.12.2015.

Vastaa