Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Lääkärin pakeilta lähdetään enää ani harvoin paperisen lääkereseptin kanssa. Sähköinen resepti on otettu Suomessa yleisesti käyttöön sekä apteekeissa että julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa. Ensi vuoden alusta lähtien muita kuin sähköisiä reseptejä käytetään vain poikkeustapauksissa.

Sähköiset reseptit tallentuvat ja itse kukin voi niitä tarkastella Omakanta-verkkopalvelusta. Mutta kuinka moni meistä jo palvelua käyttää ja mitä mieltä siitä ollaan?

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa on selvitetty sähköisen reseptin käyttöönoton vaikutuksia eri näkökulmista.

– Me tutkimme, miten sähköisen reseptin käyttöönotto on vaikuttanut lääkkeen määräämiseen ja toimittamiseen ja toisaalta tutkitaan lääkkeiden käyttäjien näkökulmasta, että miten he ovat kokeneet muutoksen kun reseptit muuttuvat sähköisiksi, kertoo yliopistotutkija Johanna Timonen.

Sähköisen reseptin tavoitteena on helpottaa ja tehostaa lääkkeen määräämistä ja toisaalta parantaa lääketurvallisuutta.

– Kyllähän se on iso muutos ollut kun on totuttu, että on ne paperiset reseptit, joista on katsottu, että paljonko on lääkettä jäljellä ja milloin resepti pitää uusia. Tietyille henkilöille kuten iäkkäille, jotka eivät ole tottuneet käyttämään sähköisiä palveluita, niin se on iso muutos, Timonen toteaa.

Omakanta valtaosalle tuttu

Tutkimuksen mukaan yli puolet apteekkien asiakkaista tuntee Omakanta-palvelun, mutta 38 prosentille se on vielä tuntematon juttu.

– Yleisesti ottaen käyttäjät ovat tyytyväisiä palveluun, mutta kyllä se pitäisi saada vielä laajempaan käyttöön.

Kuuntele haastattelu:

Kesto: 14’08”