Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Miksi suu on ihmisen elimistössä niin merkittävä paikka ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta? Tätä valotti Ikääntyvien yliopistossa Itä-Suomen yliopiston professori Jari Kellokoski.

Hampailla on meille monenlaista merkitystä. Luonnollisestikin syömisen näkökulmasta hyvä purukalusto on tärkeä, mutta hampailla on paljon myös muuta merkitystä. Pussauskaveriksi ei esimerkiksi kaikenlaisilla hampailla kelpaa, kanssakäymisessä usein arastellaankin huonoja tai jollain tapaa korostuvia hampaita.
– Suu on myös sellainen asia, että jos sieltä hampaat puuttuu, se on selkeä sosiaalinen ja psyykkinen haitta, Kellokoski toteaa.

Hampaat vaikuttavat lisäksi puheeseen mutta myös ulkonäköön.
– Hampaiden kontaktit aiheuttavat, että meillä on tietty kasvokorkeus. Jos hampaat menetetään, leukaluu hiljalleen kuluu ja kuluu ja alkaa lähestyä nenänkärkeä. Tästä seuraa kiputiloja, mutta muutumme myös vanhuksen tai noita-akan näköiseksi, Kellokoski kuvailee.

Hammasongelmat eivät kuitenkaan ole vain ikääntyvien tai minkään sosiaaliryhmän ongelma, vaan huonokuntoisia suita löytyy kaikista ryhmistä. Usein myös nuorilta ja lapsilta.
– Esimerkiksi alle nelivuotiaista tehdään uudelleen hampaattomia, koska heillä on hampaat niin huonossa kunnossa. Näistä tehdään myös lastensuojeluilmoitus.

Mutta miksi se suu sitten on niin tärkeää pitää puhtaana ja kuinka se onnistuu? Kuuntele Kellokosken puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 61’38”

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

JÄTÄ VASTAUS