Digiajan koulua rakentamassa

Suomi oppimisen kärjessä nyt ja tulevaisuudessa

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Savonlinnan normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti

Osana Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Joensuussa Suomi oppimisen kärjessä nyt ja tulevaisuudessa -tapahtuma. Tilaisuus oli osa laajempaa, Itä-Suomen yliopiston juhlavuoden Studia Generalia -luentosarjaa.

Kasvatustieteiden tohtori, Savonlinnan normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti kertoo puheenvuorossaan digiajan koulusta, missä me olemme koulun digitaalisuuden osalta nyt menossa?

Digitalisaatio puskee läpi kaikilla rintamilla, eikä koulumaailma ole sen osalta mikään poikkeus.
– Digitalisaation on sanottu olevan ehkä voimakkaimmin ja suorimmin vaikuttava megatrendi tämän ajan ja hetken ihmisten elämässä. Jyrki Kasvi on sanonut, että ”se on kuin tsunami jolla voi joko surffata tai johon voi hukkua”, Ripatti kuvailee.

Koulun asema ja rooli on yhteiskunnassa ollut aiemmin aika selvä ja pitkään melko muuttumaton, mutta vastikään julkaistussa OKM:n tulevaisuuden peruskouluselvityksessä todetaan koulun taistelevan niin oppilaiden ajasta kuin myös merkityksetä informaatiokanavana.

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttö on noussut opetuksen uutisoinnin kestoaiheeksi. Onko se sitten uhka vai mahdollisuus, mitä digitaalisten opetusympäristöjen kehittäminen maksaa ja mitä sillä kustannuksella saa?

Savonlinnan normaalikoulussa näitä kokemuksia on kertynyt viljalti, sillä koulussa on otettu laajasti käyttöön uutta teknologiaa opetuskäyttöön, ja tämä prosessi on myös tutkimuksen kohteena.

Kuuntele Ripatin puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuunteleKesto: 21’00”

Suomi 100 -juhlavuosi:

Kuva: Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys

Aikakapseli kertoo tarinoita sadan vuoden päähän

Fiskarsin oranssit sakset, tillivodkaa, Marimekon pöytäliina, Hankkijan lippalakki, lasten piirustuksia, henkilökohtaisia kirjeitä ja tarinoita jälkipolville – muun muassa nämä löytyvät aikakapselista, joka on juuri suljettu sadaksi vuodeksi Kuopion kauppatorin alle. Mutta kuinka kapseliin kätketyt muistot säilyvät sata vuotta?
video

Klassinen musiikki koulussa ja harrastuksena – haasteet ja mahdollisuudet 100-vuotiaassa Suomessa

Kuopion Musiikkikeskuksen keskustelusarjassa keskusteltiin klassisen musiikin haasteista ja mahdollisuuksista 100-vuotiaassa Suomessa. Keskustelijoina Mari Koistisen johdolla Atso Almila, Maija Kukila ja Ilja Venäläinen.

Osutaan yhdessä oppimisen ytimeen

Professori Piia Björn käsittelee omassa puheenvuorossaan niitä oppijoita, joilla on oppimisen ja osallistumisen kanssa vähän enemmän tekemistä kuin sillä isolla, oletusarvoisesti etenevillä oppijoilla päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Digiajan koulua rakentamassa

Digitalisaatio puskee läpi kaikilla rintamilla, eikä koulumaailma ole sen osalta mikään poikkeus. Savonlinnan normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti kertoo puheenvuorossaan digiajan koulusta, missä me olemme koulun digitaalisuuden osalta nyt menossa?

Maailma muuttuu - muuttuuko koulu?

Meillä kaikilla on oma kokemuksemme ja mielipiteemme koulusta, omat muistot voivat kuitenkin olla jo kaukana nykypäivän arjesta. Itä-Suomen yliopiston professori Janne Pietarinen pohtii Suomi 100 -juhlavuoden Studia Generalia -tilaisuudessa koulun muuttumista maailman mukana.

Vastaa