Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Ärhäkästi haukkuva punaruskea suomenpystykorva maatilan pihapiirissä on osa suomalaista kansallismaisemaa sekä eränkäynti- ja astutushistoriaa.

Nyt tämän kansalliskoiramme jalostushistoriaa on selvitetty ja tutkijat haluavat muistuttaa sekä suomenpystykorvan että pohjanpystykorvan historiallisesta merkityksestä sekä nykytilasta Suomen satavuotisjuhlavuotena.

– Suomenpystykorva ja pohjanpystykorva ovat samaa alkuperää olevia rotuja. Molemmat edustavat alkuperäisiä Fennoskandian alueella esiintyneitä keskikokoisia metsästyspystykorvia, jotka ovat olleet monimuotoisia ja moninäköisiä, koska ne eivät ole edustaneet mitään rotua vaan ne ovat olleet maatiaiskoiria, kertoo tutkija Jaakko Pohjoismäki.

Tutkimuksen mukaan suomenpystykorva on perimältään vähemmän monimuotoinen kuin useimmat muut koirarodut. Sen sijaan pohjanpystykorva paljastui tutkimuksessa pieneksi roduksi yllättävän monimuotoiseksi.

– Tutkimus on kansainvälisestikin kiinnostava, koska aikaisemmin ei ole verrattu samasta lähtökohdasta peräisin olevaa rotua ja että mitä niille on jalostuksellisesti tapahtunut. Kiinnostavaa on myös se, että on verrattu perinteisen sukutauluanalyysin avulla saatua tietoa geneettiseen analyysiin, Pohjoismäki kuvaa.

Tutkimus on tehty yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Genoscoper Oy:n sekä Suomen Pystykorvajärjestön kanssa.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 20’37”

JÄTÄ VASTAUS