Aspekti 8.10.2016

  Jaa Facebookissa
  Tweettaa Twitterissä

  Aspekti Yle Puheella lauantaina 8.10.2016.

  Kivun lääkkeettömiä hoitomuotoja on tutkittu paljon ja tulokset ovat vakuuttavia, silti lääkkeetöntä hoitoa ei aina tarjota kipupotilaalle. Miksi lääkkeetön kivunhoito etenee niin hitaasti suomalaisessa terveydenhuollossa?

  Tutkijoiden yössä Kuopiossa nähtiin ja kuultiin erilaisia välähdyksiä tieteestä. Näin myös tiedetuokioissa, joista seuraavassa aiheena ikääntyneiden uni ja unettomuus, onko muita lääkkeitä kuin unilääkkeet?

  Kuntouttava työote patistaa ylös sängystä.
  – Jos lääketieteellistä estettä ei ole, niin sängystä on päästävä ylös mahdollisimman pian. Jos ei pääse, niin uhkana on, että sinne jää, tiivistää professori Olli-Pekka Ryynänen. Kuntouttavan työotteen ajatus on läpäisemässä sosiaali- ja terveydenhuollon arkea ja ajatusmaailmaa.

  Vielä 1800-luvun lopulla suomalaiset elivät keskimäärin 40-vuotiaiksi. Tämän jälkeen naisten elinajanodote kasvoi nopeammin kuin miesten aina 1980-luvulle asti. Tänään suomalainen Minna elää keskimäärin kuusi vuotta pidempään kuin suomalainen Mikko. Miksi naiset elävät pitempään kuin miehet?

  Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

  kuunteleKesto 55’00”

  Lisää Aspekteja (kantti.net)

  Yle Puhe

  Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio