Mitä on ihmemateriaali grafeeni?

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Läpivalaisuelektronimikroskooppikuva induktiokuumennuksella valmistetuista hiilinanokukista ja grafeenilevyistä. Kuva: Anna Lähde, UEF

Mikä on sata kertaa terästä vahvempaa, erittäin kevyttä ja hyvin sähköä johtavaa? Kyseessä on tietenkin ihmemateriaalina tunnettu grafeeni, jonka avulla loihditaan merivedestä juomakelpoista ja tehostetaan energian tuotantoa sekä päästään lähemmäksi vähähiilistä yhteiskuntaa.

– Grafeenilla on älyttömän hienot ominaisuudet, koska sillä on todella hyvä sähkönjohtokyky ja hyvät lämpötilaominaisuudet, se on myös todella kestävää, se on optisesti hieno materiaali ja täysin läpinäkyvä, luettelee Itä-Suomen yliopistossa grafeenin parissa työskentelevä tutkija Anne Lähde.

Viimeisimpänä edistysaskeleena grafeenin suhteen on Manchesterin yliopiston tutkijoiden löydös, jonka mukaan grafeenia voisi käyttää meriveden suodattamiseen juomakelpoiseksi. Yhtä lailla grafeenin toivotaan auttavan entistäkin parempien litiumioniakkujen sekä esimerkiksi johtavien musteiden kehittämisessä.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 15’47”

JÄTÄ VASTAUS