Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kouluruokasuositukset on päivitetty. Uusi ”Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus” korostaa kouluruokailun yhteisöllisyyttä, oppilaiden osallisuutta, aikuisten antamaa roolimallia sekä terveellistä ja kestävän kehityksen mukaista kouluruokaa. Kouluja ja kuntia kehotetaan varaamaan ruokailuun aikaa ja luomaan ruokailutilanteesta rauhallinen ja viihtyisä.

Päivitetty suositus pyrkii lisäämään kouluruoan suosiota. Koulun aikuisten tulee näyttää esimerkkiä ja osallistua ruokailuun oppilaiden kanssa. Kouluvuodet ovat ruokakasvatuksen ja terveyttä ja hyvinvointia tukevan ruokakulttuurin omaksumisen aikaa. Suositukset puhuvat ”hyvinvointioppimisesta”.

Uudessa suosituksessa on aiempaa suositusta enemmän ateriamalleja eri-ikäisille koululaisille ja myös kasvisruokavalio ja monikulttuurisuus on huomioitu. Uutena suosituksissa on kuvia ja esimerkkilaskelmia malliaterioiden ravintosisällöistä.

Täysipainoiseen koululounaaseen kuuluvat lautasmallin mukainen pääruoka lisäkkeineen, D-vitaminoitu rasvaton maito, täysjyväleipä, kasviöljypohjainen salaatinkastike ja kasvimargariini. Kouluaterian tulee olla oppilaalle maksuton ja ravintoarvoltaan riittävä. Välipala on tarpeen, kun ruokailujen välit venyvät liian pitkiksi. Tarjolla olevien ja kioskeissa ja kanttiineissa myytävien välipalojen tulee olla terveyttä edistäviä.

Kouluruokailu tukee oppimista ja on osa opetussuunnitelman mukaista ja käytännönläheistä ruokakasvatusta. Uusi suositus tarjoaa monipuoliset tavat järjestää onnistunut kouluruokailu.

Suomi on kouluruokailun edelläkävijä maailmassa. Kouluruokailua on järjestetty Suomessa tänä vuonna 100 vuoden ajan, kaikissa Kansakouluissa se on tarjottu vuodesta 1946.

Katso myös:

Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus (PDF-tiedosto, julkari.fi)

 

Vastaa